Coronacrisis: Streamingdiensten en online marktplaatsen steeds populairder | BeCommerce

Coronacrisis: Streamingdiensten en online marktplaatsen steeds populairder 


BECOMMERCE SHOPPING100 LIJST DE BESTE 100 WEBWINKELS ACTIEF OP DE BELGISCHE MARKT OP NA EEN ZWAAR CORONAJAAR

Brussel, 6 mei 2020 - De coronacrisis had het afgelopen jaar een sterke invloed op de switch van fysieke, brick-and-mortar-winkels naar e-commerce en ook binnen de e-commercesector zijn er enkele opvallende verschuivingen van de evenementensector naar de huis-, tuin-, en decoratieproducten. Voornamelijk marketplaces en streamingdiensten komen als e-commercewinnaar uit de crisis. Dat blijkt uit het jaarlijkse Shopping100-rapport dat BeCommerce – de Belgische vzw die ondernemingen actief in digitale handel samenbrengt – vandaag uitstuurt met steun van Cofidis. Naast belangrijke marktinzichten, bevat de Shopping100 een lijst met de belangrijkste binnen- én buitenlandse spelers actief op de Belgische e-commercemarkt. 

Coronacrisis versnelt overgang naar platform economy

Door de coronacrisis en de bijhorende lockdowns is de overgang van de klassieke retail economy naar een platform economy versneld. Het internet biedt de kans om consumenten te verbinden via platformen die allerlei vormen kunnen aannemen, van marktplaats waar koper en verkoper mekaar rechtstreeks vinden tot een digitale ‘innovation’ en digitale ‘testaankoop’ waar je prijzen en producten kan vergelijken en informatie kan terugvinden. Waar in de top 10 van vorig jaar nog drie fysieke, brick-and-mortar winkels terug te vinden waren – Ikea.com, hm.com en zara.com – zijn deze winkels dit jaar uit de top verdwenen. De top 10 wordt gedomineerd door marktplaatsen – Facebook, Instagram en Etsy - en streaming services zoals Spotify, Disney+, en Prime Video van Amazon. De top 25 cross border valt dit jaar ook nagenoeg samen met de top 25, wat opnieuw het belang aantoont van cross-border e-commerce. 

“De evolutie naar een platformeconomie is een feit”, ziet Sofie Geeroms, Managing Director van BeCommerce. “Platformen bieden dan ook ongelooflijk veel opportuniteiten en zijn het gevolg van van de technologische vooruitgang. Belangrijk is dat onze ondernemers en zelfstandigen zelf ook aan een eigen webshop beginnen en daarmee complementaire verkoopkanalen kunnen beheersen.”

Consument koopt meer huis-, tuin- en decoratie-artikelen

blijkt dat de Belgische consument in lockdown en semi-lockdown opvallend meer gespendeerd heeft aan  gaming, speelgoed, babykleren, voeding, farma en de electro-industrie. Ook de huis-, tuin- en decoratie-webwinkels kreeg meer aandacht van consumenten. De Belgische webshops die konden excelleren tijdens de coronacrisis waren dan ook Brico, Casa, Unigro, Dreambaby en Weba. Aan de andere kant van het spectrum vinden we dan weer webshops die uit de lijst verdwijnen doordat ze veel minder bezoekers hadden dan vorige jaren, zoals Teleticketservice en Bongo.

 “We juichen toe dat de Belgische bedrijven steeds sterker staan in de lijst en willen daarnaast Belgische KMO’s die de overstap naar e-commerce willen maken verder helpen”, aldus Sofie Geeroms van BeCommerce. “Daarom zullen we in 2021 KMO’s gratis begeleiden in de ontwikkeling van een webshop, inclusief gratis coaching en een praktische e-commercegids. De nieuwkomers zullen via een gratis BeCommerce-lidmaatschap toegang krijgen tot marktinzichten die BeCommerce met zijn leden en partners deelt. Daarmee willen we bij BeCommerce ook de weg plaveien naar een post-COVID-tijdperk, waarbij het accent wordt gelegd op het versterken van het online aanbod in België.”