“Belgische webshops doen het steeds beter ten opzichte van hun buitenlandse concurrentie”
BeCommerce Shopping100 roept Belgische ondernemers op de grens over te steken om sterker te staan

Brussel, 26 mei 2020 - Belgische webshops groeien, worden structureel beter en kruipen zo dichter bij prestaties van best-in-class-webshops als Ikea en Netflix. Dat blijkt uit de Shopping100 die BeCommerce – de Belgische vzw die ondernemingen actief op de Belgische markt in de digitale handel samenbrengt - vandaag uitstuurt met steun van Bpost en Mollie. De lijst is gebaseerd op de digitale voetafdruk van de webwinkels, wat een sterke indicator is voor hun marktprestaties. De belangrijkste concurrentie op de Belgische markt komt dan weer van onze noorderburen: een vierde van webshops op de lijst is afkomstig uit Nederland. Naast een resem boeiende marktinzichten bevat de Shopping100 ook een lijst met de 125 beste binnenlandse én buitenlandse spelers in het Belgische e-commercelandschap, en dit op basis van hun digitale voetafdruk.
“If you can’t measure it, you can’t improve it: een webshop kan niet weten of hij succesvol is als hij zijn digitale voetafdruk niet kan vergelijken”, benadrukt Sofie Geeroms, Managing Director van BeCommerce. “Belgische webwinkels krijgen met deze lijst de kans om zich te vergelijken met rechtstreekse concurrenten en best-in-class-webshops. Dat geeft hen een ongeziene opportuniteit om hun eigen prestaties te verbeteren en daarin wil BeCommerce hen natuurlijk ondersteunen.”
Belgische webwinkels doen het beter ten opzichte van de concurrentie
In de zesde editie van de Shopping100 beoordeelt BeCommerce de prestaties van de webwinkels niet op basis van omzetcijfers, maar wel via de digitale voetafdruk. Die wordt gemeten aan de hand van acht objectieve, vergelijkbare en verifieerbare parameters zoals Search Engine Results Page, het aantal bezoekers, site maturity en de drie belangrijkste afzetmarkten. Wat blijkt? Belgische webwinkels doen het steeds beter ten opzichte van vorige jaren en kruipen zo dichter bij “Best-in-class-webshops” als Ikea en Netflix. Telecom-bedrijven Telenet en Proximus blijven het uitstekend doen in de lijst, en er zijn ook enkele nieuwkomers binnen de top 50: transportbedrijven BPost, De Lijn en NMBS. De kledingsector, met sterke Belgische bedrijven als Torfs en JBC, vertegenwoordigt maar liefst een vierde van de webshops op de lijst en blijft zo de grootste hap in e-commercebedrijven innemen.
“Wat opvalt binnen deze lijst is dat de meeste topbedrijven op extern kapitaal kunnen rekenen om hun webwinkel uit te bouwen, zoals Colruyt Group”, ziet Sofie Geeroms, Managing Director van BeCommerce. “Wanneer kmo’s weigeren met extern kapitaal te werken, kan dit op lange termijn de doodsteek zijn. Je kan dit vergelijken met het bouwen van een huis. Wie spaart tot hij een huis kan zetten, moet heel lang wachten, maar wie een lening aangaat, kan op kortere termijn winst maken.”
Helft van de Belgen vindt het belangrijk om lokaal te winkelen
Waar 26 CEO’s aan het begin van de coronacrisis nog opriepen om online te kopen op Belgische webshops om de Belgische handel te beschermen, blijkt uit de BeCommerce Shopping100 dat de meeste Belgen zich ook in 2019 al bewust waren van het belang van lokaal winkelen. 7 op de 10 uitgaven gaan naar binnenlandse webwinkels, maar 9 op 10 gaat naar een “.be”-webshop. Ongeveer de helft van de Belgen (52%) vindt het belangrijk om lokaal te winkelen en daarvoor controleert 40% zelf structureel of een webshop een ‘.be’-adres heeft alvorens te kopen. Binnen de lijst van 125 beste webwinkels in België op basis van digitale voetafdruk hebben 85 van de 125 webshops de extensie ‘.be’. Een derde van de webshops op de lijst heeft een sterk Belgisch DNA.
“Bij BeCommerce willen we Belgische ondernemers aanzetten hun grenzen te verleggen op geografisch en kapitaalmatig vlak”, benadrukt Sofie Geeroms. “In de Shopping100 zien we dat de meeste webwinkels van Belgische bodem voornamelijk in België, Nederland en Frankrijk bezocht worden. Een belangrijke reden hiervoor is tweetaligheid van vele Belgische webshops: een verbreding hiervan met een Engelse versie kan hen helpen een internationale markt aan te boren, wat belangrijk is voor omzetcijfers op lange termijn. De inzet van extern kapitaal is vaak cruciaal en een conditio sine qua non om voor te blijven op de concurrentie, grenzen te verleggen en drempels te verhogen.”
Eén op drie buitenlandse aankopen gebeurt bij noorderburen
Wanneer Belgen kiezen voor een buitenlandse webshop blijven ze in de meeste gevallen ook dichtbij. Van de 1,3 miljard euro die aan buitenlandse webwinkels gespendeerd wordt, gaat maar liefst één op drie buitenlandse aankopen naar onze noorderburen. De aanwezigheid van Nederlandse bedrijven is ook duidelijk in de lijst van de Shopping100: een vierde van de bedrijven is afkomstig uit Nederland. Bovendien geven drie Nederlandse CEO’s - van bol.com, de bijenkorf en tweedehands.be - in de shopping100 ook hun kijk op e-commerce vandaag de dag en in de toekomst. Andere landen die sterk staan in de lijst zijn buurlanden Frankrijk en Duitsland en e-commercegrootstaat de Verenigde Staten. Voornamelijk binnen de categorieën ‘Media & Entertainment’, ‘Computers & Accessoires’ en ‘Kleding’ staan de buitenlandse webwinkels sterk. *
“Het is belangrijk dat webwinkels van Belgische bodem zich sterk profileren, zowel in binnen- én buitenland”, vindt Sofie Geeroms, Managing Director bij BeCommerce. “Er bestaat geen twijfel over dat België de e-commercetrein gemist heeft, maar het raam staat nog open. Of we nog mee trekkers worden van online handel, zal volledig afhangen van beslissingen die we vandaag maken.”
Shopping100 als baken in het Belgisch e-commercelandschap
Naast belangrijke marktinzichten bevat de shopping100 ook een lijst met de 125 beste binnenlandse én buitenlandse spelers in het Belgische e-commercelandschap. In zijn zesde editie beoordeelt BeCommerce de prestaties van de webwinkels niet op basis van omzetcijfers, maar via de digitale voetafdruk. Die wordt gemeten aan de hand van acht objectieve, vergelijkbare en verifieerbare parameters zoals Search Engine Results Page, het aantal bezoekers, site maturity en de drie belangrijkste afzetmarkten. In elke categorie worden webshops onderling vergeleken en bovendien afgemeten ten opzichte van ‘Best in Class’-webshops van hun categorie, webshops die internationaal scoren zoals Netflix (Leisure), H&M (Clothing) en Ikea (Home). Bovendien krijgen bedrijven in de lijst ook zelf enkele belangrijke inzichten zoals traffic sources naar de website en bounce rate.
Over BeCommerce
BeCommerce is de Belgische vzw die ondernemingen, actief op de Belgische markt in de digitale handel, samenbrengt. BeCommerce draagt bij tot het consumentenvertrouwen in de e-commerce door het verstrekken van een formeel vertrouwenskeurmerk aan webshops. Dankzij de certificatie, de security scans, de consumentenratings en beoordelingen van e-commercewebsites bouwt BeCommerce mee aan de groei van de sector.
BeCommerce brengt deze doelstellingen eveneens in de praktijk via bewustmakings-, informatie-, kennis- en onderzoeksprojecten en het ontwikkelen van een eigen Trustmark gedragscode. Bovendien draagt BeCommerce bij tot de creatie van een gunstig economisch en politiek klimaat voor de sector. In het bijzonder ijvert zij voor de opheffing van elke reglementaire beperking die de competitiviteit van de digitale handel met inbegrip van de verkoop op afstand en de verdere ontwikkeling ervan afremt in België.
Zij telt onder haar leden en partners voornamelijk webwinkels en bedrijven die actief zijn in de e-commerce sector en de verkoop op afstand, alsmede bedrijven die diensten leveren in de logistiek, betaling en IT.
Over de BeCommerce Market Monitor:
In de BeCommerce Market Monitor wordt de totale Belgische e-commerce consumentenmarkt in kaart gebracht. Het rapport is gebaseerd op een unieke combinatie van verschillende databronnen: continue consumenten datatracking, aangevuld met continue Retail panels en additioneel consumentenonderzoek onder 4000 consumenten per kwartaal. Binnen de definitie van de totale online-markt zijn alle persoonlijke en huishoudelijke consumentenaankopen inbegrepen, exclusief online gaming en online gambling. Bestelde artikelen die zijn geretourneerd en uiteindelijk dus niet zijn aangeschaft, vallen ook buiten deze rapportage. Aan de hand van de 18 vastgestelde marktsegmenten wordt een onderscheid gemaakt tussen producten en diensten.
B2C aankopen van producten en diensten worden gedekt in de BeCommerce Market Monitor, ongeacht waar het product of de dienst gekocht wordt: thuis, op het werk, onderweg, in de winkelstraat of in de winkel (online instore via een tablet of zuil). De cijfers zijn inclusief btw.
BeCommerce is de opdrachtgever van dit grootschalig onderzoek sinds 2015. De BeCommerce Market Monitor wordt uitgevoerd door GfK en mogelijk gemaakt dankzij PostNL & Google.