BCNL1_ART8 | BeCommerce

De voordelen van Nederlandse online drogisten en apotheken


Niet voor elk kwaaltje is het nodig om direct bij de huisarts aan te kloppen. Soms is een medicijn zonder voorschrift voldoende of kun je zelf je klachten verminderen of monitoren. In het eerste geval spreken we van zelfzorgmedicijnen, medicijnen die zonder voorschrift bij de (online) drogist of apotheek te verkrijgen zijn.
Niet voor elk kwaaltje is het nodig om direct bij de huisarts aan te kloppen. Soms is een medicijn zonder voorschrift voldoende of kun je zelf je klachten verminderen of monitoren. In het eerste geval spreken we van zelfzorgmedicijnen, medicijnen die zonder voorschrift bij de (online) drogist of apotheek te verkrijgen zijn. Deze medicijnen worden ook wel ‘over the counter’- of ‘over de toonbank’-medicijnen genoemd (OTC-medicijnen). Denk hierbij aan paracetamol, neusdruppels, vitaminepillen of kruidenpreparaten.

In België was er tot begin 2019 van overheidswege geen vrije verkoop van zelfzorgmiddelen, terwijl dit in Nederland sinds 2007 juist wel het geval was. In Nederland kun je zelfzorgproducten gewoon bij de drogist en zelfs bij enkele supermarkten kopen. In België was men steeds aangewezen op de apotheek, al kun je tegenwoordig bij meer en meer supermarkten bepaalde zelfzorgmiddelen verkrijgen indien zij goedgekeurd zijn door de FAGG (Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten, red.).

Vergunde en voor het publiek opengestelde apotheken in België mogen online geneesmiddelen en bepaalde medische hulpmiddelen verkopen en bezorgen via een koerierdienst. In Nederland gelden dezelfde strenge eisen die toegelegd worden door Farmatec, onderdeel van het CIBG; een uitvoeringsorganisatie van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Ze verleent eveneens exportcertificaten voor medische hulpmiddelen.


Bron 

09/12/2021