BCNL3_ART3 | BeCommerce

Mega-distributiecentra, een mega-deal?


Super distributiecentra zijn up-to-date met de milieu-uitdaging. Over een periode van 5 jaar zijn er veranderingen waargenomen. Duitsland is een leider op dit gebied, waar kwaliteit hoog in het vaandel staat.

Odoo + afbeelding en tekst

 

Super distributiecentra zijn up-to-date met de milieu-uitdaging. Over een periode van 5 jaar zijn er veranderingen waargenomen. Duitsland is een leider op dit gebied, waar kwaliteit hoog in het vaandel staat. Op de tweede plaats komen Nederland en België met een oppervlakte van 3,1 miljoen m2, vooral in Vlaanderen. Dit alles heeft een ecologisch en economisch effect, mits er voor de winstgevende kant grote distributiecentra zijn die weinig of geen logistieke kosten (vervoer en opslag) veroorzaken, wat zijn weerslag heeft op de uiteindelijke prijs van de producten voor de consument.

Maar wat zijn de positieve gevolgen van deze verandering?

Zij maakt het mogelijk de voorraden te centraliseren, de goederenstroom te consolideren, een betere rendabiliteit van de goederen en het gebruik van nieuwe technologieën die onze traditionele werkwijzen overhoop halen om beter in te spelen op deze steeds reëler wordende vraag om altijd te produceren en de automatisering van de taken uit te breiden. De vaste kosten zijn minder belangrijk, zodat het een concurrentievoordeel is dat zich in 2021 in de bedrijven doet gevoelen. Het is aan de ondernemingen om hun strategie te herzien. Met name de laatste jaren hebben we bij veel bedrijven zonnepanelen zien opbloeien, wat ook een rol speelt bij een grotere winstgevendheid en meer winst.

Een ander interessant aspect is dat distributiecentra goederen verhuren die vastgoedbedrijven aanbieden in plaats van verkopen. Er zijn veel keuzemogelijkheden voor ondernemers, waardoor het veld voor hen open ligt. De belangrijkste manier om de vaste kosten in verband met logistiek te drukken, is alle activiteiten te concentreren in één enkel distributiecentrum, aldus Liesbeth Geysels, gedelegeerd bestuurder van VIL.

Zij voegt er ook aan toe dat de boom van de e-commerce in volle gang is, met online verkoopgiganten als Amazon en Coolblue als voorbeelden. Zij beschikken over logistieke centra die de dagelijks binnenkomende bestellingen kunnen verwerken.

België is nog ver weg, maar neigt naar verdere ontwikkeling. Volgens haar is het echter beter zich aan te passen aan de vraag en de activiteiten in België niet te veel te overhaasten dan er productiemachines van te maken die alleen voor werknemers in het algemeen bestemd zijn.


Bron

26/02/2021