BCNL4_ART10 | BeCommerce

Waarom u bij Britse webshops best de kleine lettertjes leest

Gratis onlinebezorging en retourzendingen zijn een gewoonte geworden voor internetgebruikers. Zelfs voor buitenlandse producten. Het Verenigd Koninkrijk was de bron van bijna een tiende van de aankopen voor België. 


Odoo + afbeelding en tekst

 

Gratis onlinebezorging en retourzendingen zijn een gewoonte geworden voor internetgebruikers. Zelfs voor buitenlandse producten. Het Verenigd Koninkrijk was de bron van bijna een tiende van de aankopen voor België. Deze verkopen leverden in totaal ongeveer 750 miljoen euro op. Een grote verandering dit jaar is dat voor aankopen in Engeland extra bezorgkosten moeten worden betaald. Op de sociale netwerken kwamen de commentaren van alle kanten. Zo heeft de ontwerper van De Standaard 47 euro bijbetaald voor een artikel dat hij voor 91 euro had gekocht.

Nu Engeland uit de Europese Unie is, zijn er geen vrijhandelsovereenkomsten in zicht. De Brexit is gekomen om online winkelen op zijn kop te zetten. Het is derhalve een derde land op dezelfde wijze als de Verenigde Staten en China als voorbeelden. Er moeten douanerechten, invoerrechten en BTW worden betaald. Het bedrag hangt af van het product en de waarde ervan. Als het gaat om een artikel met een waarde van maximaal 150 euro, wordt geen invoerrecht geheven. Voor een product met een waarde van meer dan 22 euro is Belgische BTW verschuldigd. Producten met hoge kosten worden het meest getroffen.

Test Achats, de dienst voor consumentenbescherming, geeft klanten in overweging de status van de factuur te controleren en na te gaan of er al dan niet belangstelling is om verder online te winkelen. Pas op, op Chinese producten kan niet minder belasting worden geheven dan op Britse producten. Test Achats bepaalt dat men het recht heeft een op de Britse markt verkocht artikel binnen 14 dagen terug te nemen, op voorwaarde dat men de douane- en invoerrechten op Europese bodem betaalt. bpost, die koeriersdiensten heeft, zit op dezelfde golflengte.


Bron 

18/01/2021