BCNL4_ART4 | BeCommerce

Hoe betalen voor aankopen op het internet: Bancontact of kredietkaart?


Ook al zijn er meer voordelen voor Visa of Mastercard, toch blijven Belgische gebruikers online betalen met een eenvoudige debetkaart. De stijging van de onlineverkoop in verband met de beperkingen van de gezondheidscrisis bedraagt 20% voor 2020 tegenover 12% vóór de crisis. De Belgen geven de voorkeur aan debetkaarten. 


Odoo + afbeelding en tekst

Ook al zijn er meer voordelen voor Visa of Mastercard, toch blijven Belgische gebruikers online betalen met een eenvoudige debetkaart. De stijging van de onlineverkoop in verband met de beperkingen van de gezondheidscrisis bedraagt 20% voor 2020 tegenover 12% vóór de crisis. De Belgen geven de voorkeur aan debetkaarten. Visa of Mastercard bieden echter meer voordelen. De betaal- en transactiedienst Worldline stelt dat er in dezelfde periode in 2019 een stijging is geweest van 57% in de 11e maand en meer dan 40% in de 12e maand.

De reden waarom de Belgen met hun debetkaarten werken is dat zij geen andere kaarten hebben of dat zij wantrouwig staan tegenover kredietkaartverrichtingen. Transacties met andere valuta zijn vaak hoger dan het basisbedrag en creditcards bieden bijvoorbeeld in geval van niet-levering van het product een gratis aankoopgarantieverzekering. KBC Bank heeft deze verzekering 600 keer toegepast in 2019 en 530 keer vorig jaar.

In Europa laat de AXA-bank 60% van de online transacties uitvoeren door Bancontact en a priori 40% door Visa of Mastercard. Voor Crelan vertegenwoordigt dit slechts 8% van het kredietkaartgebruik van vorig jaar. In 2020 was er duidelijk sprake van een inhaalbeweging van de debetkaart. Betalingen via Bancontact gebeuren vaak in België. In het buitenland is het aantal online verkooptransacties in de laatste maand van 2020 met 68% gestegen ten opzichte van de eerste maand, terwijl de nationale handel met 53% is verbeterd.

Creditcards hebben niet altijd de mogelijkheid van garantie. Dat is het geval voor klassieke kaarten zoals de Visa Classic van BNP of AXA Bank, de Mastercard Classic van bpost bank of Argenta of de Mastercard Silver van KBC. Meestal is de "gouden" kaart vereist voor de verzekering en de gedekte bedragen zijn verschillend. De banken hebben een limiet die moet worden overschreden om in te grijpen. Ook moeten de prijzen per schadegeval worden overschreden om voor bijstand in aanmerking te komen, met een maximumbedrag dat per jaar niet mag worden overschreden, zoals bij BNP Paribas Fortis "de waarborg is beperkt tot 1.000 euro per schadegeval met een maximum van twee schadegevallen per kalenderjaar".

Bron

18/01/2021