BCNL4_ART6 | BeCommerce

Coronacrisis doet klachten over frauduleuze webshops stijgen: "Mijn eerste online aankoop ooit en meteen opgelicht"ten


Coronacrisis doet klachten over frauduleuze webshops stijgen: "Mijn eerste online aankoop ooit en meteen opgelicht"


Odoo + afbeelding en tekst

 

Talrijke klachten stromen overal vandaan, aldus de commissaris onlangs op Radio 2. Aankopen via e-handel worden steeds vaker bekritiseerd door kopers met een directe link naar de oplichters. In feite zijn velen van hen het slachtoffer van deze oplichting. Dit is de gebruikelijke gang van zaken bij een koper die zich in deze situatie bevindt: hij of zij bestelt online, koopt en de bestelling komt nooit op de plaats van bestemming aan. Dit wordt veroorzaakt door valse websites. 

Tijdens dit radio-interview legde een luisteraar uit dat zij de gevolgen van deze crisis had ondervonden omdat zij online een tablet wilde kopen. Zij ontving een bericht van bevestiging en dank voor de bestelling en het bleek dat het om een valse online advertentie ging. Duizenden mensen in België en over de hele wereld kennen dit verhaal. Dit zijn buitenlandse websites die de vorm van Belgische websites aannemen, maar in werkelijkheid geen Belgische websites zijn, omdat het nep online verkoopsites zijn.

Met deze recessie, de stijgende werkloosheid en deze nieuwe online kopers is het nu gemakkelijker voor fraudeurs die strategische sleutelmomenten kiezen om illegaal namaakgoederen te verkopen, zoals maskers in de lente van 2020, zwembaden in de zomer of producten met Pasen. Deze online verkoop oplichters kennen de kneepjes van de online oplichting.

Wat sommige deskundigen constateren is dat deze sites vrij snel op het web verdwijnen. Het idee is om je daartegen te wapenen en niet in hun val te lopen. Ook kunnen te aantrekkelijke prijzen vragen oproepen of de site wel veilig is of niet "https". De identiteit van de verkoper, de verkoopsvoorwaarden, de garantie, de service na verkoop, de betalingswijze zijn eveneens essentiële elementen waarmee rekening moet worden gehouden wanneer men online wil kopen. Ten slotte geeft de ECC Webshop check een aantal nuttige adviezen alvorens online te kopen.


Bron

18/01/2021