BCNL50_NL | BeCommerce

Interessante inzichten pakjesonderzoek

Uit onderzoek van Universiteit Antwerpen blijkt dat bijna de helft van de webshops vrij snel een refund geven. Daarnaast zijn er nog een aantal zaken waar webshops best op letten om consumentenfraude te vermijden: duidelijke protocollen en afspraken over aftekening; IT-koppeling maken tussen minimale bedrag en retourbedrag en investeren in een kwaliteitsvolle track-and-trace. 

Amazon lanceert 'Inspire'  

Amazon heeft de Inspire-functie gelanceerd, die op soortgelijke wijze werkt als TikTok. Inspire is een verticale feed waarin gebruikers eindeloos kunnen scrollen. De feed wordt gebruikt om producten te tonen die geïnteresseerde gebruikers  rechtstreeks vanuit het feedscherm snel kunnen kopen. Inspire is toegankelijk via het gloeilamp-pictogram in de onderste balk. Voorlopig is Inspire alleen beschikbaar in de VS en het is niet duidelijk wanneer het ook in andere landen beschikbaar zal zijn.


Honderdduizend euro boete voor webshop door nepreviews

Webwinkel TrendX heeft van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) een boete gekregen van 100.000 euro voor het misleiden van consumenten bij de verkoop van artikelen. Op de pagina van de webshop stonden namelijk positieve reviews die nep waren. Negatieve echte meningen van klanten over de producten werden daarentegen net verborgen door TrendX. Volgens de toezichthouder was de onderneming daarnaast onduidelijk over de levertijd van artikelen.  

Je online verkoop stimuleren, zo doe je dat!

De verkoop van spullen online heeft grote voordelen, maar zeker ook nadelen. De grote voordelen zijn enerzijds de relatieve eenvoud waarmee je start en anderzijds ook de lage kosten. Ook heb je met een webwinkel direct een wereldwijd bereik. Daarnaast is de online concurrentie ook wereldwijd. Hoe je online verkoop toch stimuleren? Verkoop via een ander! Verkopen op Amazon of bol.com is nu voor iedereen toegankelijk. Het is niet gratis, maar met een goede aanpak verbleken je kosten ten opzichte van de opbrengsten. Doe daarnaast aan marketing, denk hierbij aan een goede SEO en sociale mediastrategie.

bpost bezorgt zonder problemen post en pakjes in Brussel

Postbodes bezorgen post en pakjes aan in Brussel op een CO2-neutrale neutrale manier: te voet of met 61 elektrische voertuigen en 14 fietsen met elektrische aanhangers. Post en pakketten worden nu grotendeels zonder uitstoot geleverd. Het Ecozone-concept won onlangs drie prijzen op de BeCommerce Awards VZW 2022, de Logistics Award, de Innovation Award en de Jury Award.

Revend nieuwe monitoring tool e-commerce 

Revend - een samentrekking van revenue en defender - is de naam van de Antwerpse start-up die zich inzet om een real-time monitoring tool voor de omzet van e-commerce bedrijven te ontwikkelen, zodat marketeers sneller kunnen ingrijpen als er iets misgaat. Het prototype van de ‘rookmelder voor e-commerce, dat werkt met AI,  wordt momenteel getest door een tiental bedrijven en is dus nog niet gecommercialiseerd. De start-up mikt erop tegen het einde van het jaar de eerste licenties te kunnen verkopen, met als ambitie daarna op korte termijn Europa en het VK te veroveren.

Ongekende groei voor tweedehands marktplaatsen

Online tweedehandsmarkten groeien tot 20 keer sneller dan de totale detailhandelsmarkt. De combinatie van lage prijzen en duurzaamheid blijkt een succesfactor te zijn. ReCommerce is dit jaar goed voor  10% van de totale e-commercemarkt in de EU. Verwacht wordt dat de verkoop tegen 2025 met 60% zal groeien tot 14% van de totale onlineverkoop. 93% van de consumenten zegt dat de hoge inflatie van invloed is op hun beslissing om tweedehandsartikelen te kopen en te verkopen. Dit blijkt uit een nieuwe studie van het kennisplatform Cross-Border Commerce Europe.

Amazon opent hub gewijd aan levering per fiets en scooter in Schaarbeek 

Amazon heeft zijn allereerste logistieke hub voor fietsen aan de Artanstraat in Schaarbeek onthuld. Dit magazijn zal leveringen per elektrische scooter in het hele Brusselse Gewest mogelijk maken. Het Amerikaanse bedrijf heeft voor deze leveringen samengewerkt met een Franse vervoerder. Momenteel zijn er ongeveer twintig mensen in dienst. De cyclo-logistieke sector groeit momenteel snel in Brussel: een op de drie leveringen gebeurt in Brussel per fiets.  Amazon bereidt  al de opening voor van andere dergelijke hubs in andere stedelijke centra in België.

100% recycleerbare en plasticvrije verpakkingen: DS Smith lanceert ePack webshop ook in België

Sinds kort is het in België mogelijk om 100% recycleerbare en plasticvrije verzendverpakkingen online te bestellen via DS Smiths e-commerce platform ePack. Met dit nieuwe platform kunnen bedrijven al hun 100% recycleerbare verpakkingen, gemaakt van hernieuwbare grondstoffen, op één plek online kopen. Het platform is vooral ontwikkeld om een service te bieden aan kleine en middelgrote ondernemingen. De webshop helpt ook om  de milieu-impact van verpakkingen te verkleinen. Daarbij zijn er verschillende alternatieven beschikbaar voor verpakkingen die normaal gesproken van plastic worden gemaakt.

Nieuw BeCommercelid La Machine 

BeCommerce verwelkomt vol trots La Machine tot onze gemeenschap! Dankzij onze Trustmark garandeert La Machine een zorgeloze, veilige online shopervaring.