BeCommerce laat van zich horen na kortzichtige uitspraken van Paul Magnette | BeCommerce


BeCommerce laat van zich horen na kortzichtige uitspraken van Paul Magnette

BeCommerce laat van zich horen na kortzichtige uitspraken Paul Magnette

"Laat België maar een land worden zonder e-commerce, met échte winkels". U heeft de quote van PS-voorzitter Paul Magnette ongetwijfeld al gehoord op de radio of gezien in het journaal. Ondertussen zijn we twee dagen verder, maar nog steeds zijn we even teleurgesteld over de kortzichtige visie van de heer Paul Magnette. BeCommerce kan niet anders dan reageren op zijn uitspraken, die wijzen op een gebrek aan kennis van onze sector. Dé gelegenheid dus bij uitstek om onze allereerste blog neer te schrijven.

Dat de media bol staan van zijn recente uitspraken, bewijst dat onze mening door vele consumenten, organisaties, webshops en andere bedrijven wordt gedeeld. Terugkeren naar een economisch model van 100 jaar geleden zal ons niet helpen om duizenden jobs te creëren, technologie en innovatie te stimuleren en de Belgische economie te laten floreren.

Het aantal webshops in België steeg de voorbije jaren zienderogen. Wat zouden we moeten aanvangen in een wereld zonder jullie webshops en logistieke spelers, die er iedere dag alles aan doen om ons leven zo aangenaam mogelijk te maken? In het bijzonder tijdens de huidige gezondheidscrisis, die een drastische impact had op de (beroeps)wereld?

Bovendien zijn avond- en nachtwerk al lang niet meer het monopolie van ziekenhuizen en politiediensten. Ook de media, horeca, evenementenindustrie, veiligheidssector, chemische bedrijven, ... werken op alle mogelijke uren. Waarom dan niet in de e-commercesector?

Wat als Belgische handelaars het nut ervan inzien de consument online te bedienen? En wat als de consument beseft hoe eenvoudig én leuk het is online te bestellen? Laat ons duidelijk stellen: de toekomst ligt in een combinatie van fysieke winkels én een online aanbod.

We verwachten van beleidsmakers dat ze het debat aangaan met ons, met de ondernemers én met de consument om vervolgens samen aan een sociaal, ethisch, duurzaam én verantwoord businessmodel te bouwen. We mogen namelijk niet uit het oog verliezen dat e-commerce duurzaam én ethisch moet zijn en misbruiken vanzelfsprekend niet getolereerd kunnen worden.

Die kernboodschappen wil BeCommerce in jullie naam overbrengen naar de bevoegde ministers van het overheidsoverleg, dat deze week gepland staat. En we hebben al van ons laten horen! Onder meer VRT (in Ter Zake), RTBF, L'Echo, RTL, Le Soir, LN24, BX1, HLN en Het Nieuwsblad brachten onze opinie over in de krant, online, op de radio en in het journaal. Verder blijven we de situatie van nabij opvolgen en proberen we jullie via onze sociale media zo snel mogelijk te informeren. Houd onze kanalen dus zeker in het oog!

Als Belgische e-commercevereniging én consumentenorganisatie zullen wij ons nooit neerleggen bij zulke onkundige uitlatingen over onze sector. Wij zullen er steeds alles aan doen opdat de Belgische e-commerce alle kansen krijgt zichzelf te kunnen ontplooien.
Wij kijken alvast met argusogen naar de beslissingen die deze week worden genomen over de hervorming van de arbeidsmarkt en bij uitbreiding avondwerk in e-commerce. 


Ontmoet de BeCommerce Awards jury