Bie Buelens en Michel Vermaerke vormen nieuwe tandem als co-juryvoorzitters BeCommerce Awards | BeCommerce


Bie Buelens en Michel Vermaerke vormen nieuwe tandem als co-juryvoorzitters BeCommerce Awards

Een primeur voor de BeCommerce Awards: dit jaar zullen niet één, maar twee personen de wedstrijd voorzitten. Bie Buelens, CEO van RetailDetail, is het nieuwe gezicht van de jury en zal naast Michel Vermaerke, oprichter en algemeen directeur van Alio Consilio, plaatsnemen als co-voorzitter van de BeCommerce Awards. Samen met de 9-koppige jury zullen zij in oktober de beste webshop van ons land verkiezen.

“Door mijn ervaring weet ik wat er leeft en belangrijk is in de B2C-wereld en die kennis wil ik maar al te graag delen met de deelnemende webshops. Ik ben ervan overtuigd dat we de e-commerce met de BeCommerce Awards echt een duwtje in de rug kunnen geven”. De motivatie van Bie Buelens om de jury van de BeCommerce Awards voor te zitten is alvast duidelijk. Als doorwinterd moderetailer bekleedde ze leidinggevende functies bij onder meer Zara, WE, Euro Shoe Group en Deichmann.

Ze vormt voor de 17e editie van de BeCommerce Awards een complementair duo met Michel Vermaerke, die uit de financiële wereld komt. In zijn 37-jarige internationale carrière was hij onder meer actief als secretaris-generaal van Belgacom (nu Proximus), voorzitter van het Klarafestival, bestuurder van het VBO en richtte hij Febelfin (waar hij ook CEO van was) en Alio Consilio op. “E-commerce is de toekomst”, volgens Michel. “De BeCommerce Awards kan je zien als een platform dat mensen erkenning wil geven aan mensen die niet alleen geld in hun droom steken, maar ook hun ziel. Die erkenning mogen geven aan zulke frisse, innoverende personen, kan op zijn beurt hopelijk ook anderen inspireren en aanmoedigen”.

Een webshop moet je kunnen verleiden

In de kandidaturen zal Michel Vermaerke daarom vooral op zoek gaan webshops die een voorbeeld en inspiratie zijn voor hun concullega’s, door hun passie voor het ondernemerschap en nieuwe technologie: “zowel de technologische zijde, de ondernemerszijde als de menselijke zijde zijn degene die altijd terugkomen”, meent hij. De co-voorzitters willen zich laten verrassen door de incorporatie van nieuwe technieken door de deelnemende webshops, zoals livestream shopping. “Mensen die daar al mee bezig zijn, hebben oog voor de toekomst en lef om eraan te beginnen. Het toont hun zin voor ondernemerschap en hun wendbaarheid om in te spelen op de nieuwste trends”, besluiten de twee.

Bie Buelens wil zich laten verleiden door webshops: “die eerste blik, die verleiding, dat zorgt voor aankopen. De unieke beleving die de fysieke retail probeert aan te bieden, wil ik ook terugzien in een webshop. Of het nu om de verkoop van een deurklink of een schoen gaat, die beleving bepaalt of een consument blijft hangen”, vindt Bie. “De klant is vandaag zeer verwend en veeleisend, dus je moet je op een bepaalde manier van de veelheid aan aanbieders onderscheiden, zonder de directe diensten uit het oog te verliezen. Kan ik eenvoudig en veilig betalen, kan ik terecht bij een klantendienst of chatbot, word ik goed begeleid tijdens mijn aankoop, enzovoort. Het totaalplaatje moet kloppen om een Award in de wacht te kunnen slepen”.

Kandidaturen tot eind september

Bie Buelens en Michel Vermaerke worden tijdens de jurering geassisteerd door zeven andere professionals die een mix vormen van consultants, middenveldorganisaties, retailers en academici. Zij zullen beslissen wie op 20 oktober op de gala-avond van de BeCommerce Awards zal worden bekroond tot beste webshop van het land. Daarnaast zijn er twaalf andere prijzen te verdelen: de Award voor de beste start-up, cross-border, payment, logistics, advertising campaign, platform, sustainability, innovation, omnichannel en consumer journey. Tot slot vallen de favoriet van de jury en van het publiek ook in de prijzen.


Webshops die willen deelnemen aan de BeCommerce Awards, dat de steun geniet van PostNL, Nationale Loterij, Worldline, FedEx, Cofidis, Buckaroo, PUB, IP-Label, SudInfo, Floa en eBay, kunnen zich nog tot 12 september inschrijven via becommerce.be/becommerce-awards. Belangrijk: het publiek bepaalt mee wie in de prijzen valt en de publieksstemming - die vanaf deze editie evenveel gewicht krijgt als de stem van de jury - gaat al van start op 20 juli. Daarom heb je er als webshop alle belang bij je nog voor 20 juli in te schrijven. Na de inschrijving worden de kandidaten uitgenodigd een dossier in te dienen voor 12 september. Vervolgens nomineert de jury op basis van de publieksstemming de drie potentiële winnaars voor elke Award. Op 20 oktober weten we dan wie Comptoirs d’Orta opvolgt als beste webshop van België.


BeCommerce en SafeShops.be kondigen fusie aan