Tips voor een veilige online betaling


Hoe veilig online betalen
Enkele tips voor een veilige betaling

Hoe veilig online betalen zonder zorgen? BeCommerce geeft je graag enkele tips wanneer je een online aankoop gaat betalen. 

Tip 1: Wees op je hoede voor fraude 

De eerste vraag die je moet stellen als consument vooraleer over te gaan tot een aankoop: “is deze webshop betrouwbaar?” BeCommerce heeft enkele tips opgesomd om een betrouwbare webshop te herkennen. 

Controleer of de webshop een keurmerk heeft. Het BeCommerce keurmerk onderzoekt onder andere of de webshop voldoende veilig is met o.a. veilig betalen. In principe kan een malafide webshop ook een keurmerk op de website plaatsen dat ze eigenlijk niet dragen. Om te controleren of een webshop écht lid is zoek je deze best op de website van het keurmerk zelf.

Check betrouwbare webshops hier.

Tip 2: controleer de URL

Shop enkel bij webshops die een slotje hebben naast de URL in de zoekbalk. Wanneer je shopt bij een webshop met “https://” voor het webadres (s staat voor secure) worden je gegevens onleesbaar gemaakt.  Zo kunnen derden deze niet onderscheppen en kunnen enkel jij en de webshop deze zien. Wanneer je shopt bij een webshop die start met “http://” dan zijn je gegevens niet beschermd. 

Tip 3: Hou je pincode veilig

Het spreekt voor zich dat je de pincode van uw kaart altijd goed moet beschermen. Kies geen te makkelijke code voor jouw bankkaart (bv. 1111, 1234 etc.). Bewaar jouw pincode ook zeker niet bij jouw bankkaart. Bij online aankopen in de EU wordt nu een een tweefactorauthentificatie vereist. Bij een online aankoop is het niet meer voldoende om uw pincode in te geven, maar is ook een tweede actie vereist bv. bevestiging via je smartphone/kaartlezer, vingerafdruk, gezichtsherkenning. Allemaal extra bescherming tegen frauduleuze transacties.

Tip 4: Betaal zoveel mogelijk online met een kredietkaart.

De kredietkaart is het veiligste betaalmiddel. Komt je pakje niet toe? Is de verkoper een oplichter? Is de verkoper failliet? Je kan via de terugbetalingsprocedure van je kredietkaart je geld terugkrijgen. Bij betalingen via overschrijving of debetkaart heb je deze optie niet. Neem contact op met jouw bank of via deze website. Verschillende kredietkaarten hebben ook andere bijkomende verzekeringen zoals een schadeverzekering, verlengde garantie etc. Bekijk hiervoor de voorwaarden bij jouw bank.

Tip 5: Blokkeer je kaart bij diefstal 

Ben je toch slachtoffer geworden van online fraude, blokkeer dan onmiddellijk je bankkaart. Neem contact op met Card Stop of blokkeer via de app van jouw bank. Ook wanneer je slachtoffer geworden bent van online fraude dien je best klacht in bij de lokale politie. 

Dien ook jouw klacht in bij het Meldpunt van de FOD Economie. Door hen jouw informatie te bezorgen, help je vermijden dat ook anderen bedrogen worden.


Het herroepingsrecht: herziening nodig?
Advies naar aanleiding van een Federaal parlementair voorstel tot resolutie voor een duurzaam en evenwichtig herroepingsrecht