Nieuw consumentenrecht 2022 | BeCommerce


Nieuw consumentenrecht 2022

Nieuw consumentenrecht treedt binnenkort in werking en dat heeft uiteraard ook zijn effect op jou als webshop. Er werden recent twee wetten aangekondigd die een aantal wijzigingen met zich meebrengen. De nieuwe regels zijn voornamelijk het gevolg van de omzetting van Europese wetgeving en hebben tot doel het bestaande consumentenrecht te moderniseren.

Hieronder geven we je graag meer gedetailleerde informatie over de belangrijkste wijzigingen:


Wettelijke garantieplicht: uitbreiding en verstrenging 


Vroeger was er enkel een garantieverplichting voor goederen, maar nu zal er ook een garantieplicht gelden voor ‘goederen met digitale elementen’. Denk aan een tablet met een bestuurssysteem, smartphones, laptops, gps enzovoort. De garantie is van toepassing wanneer de digitale elementen inbegrepen zijn in de aankoop. Zo is bijvoorbeeld de verkoper van een laptop niet verplicht je garantie te verlenen voor het later aangekochte anti-virusprogramma dat je installeert op die laptop.


Daarnaast is er een wettelijke verplichting voor digitale diensten en digitale inhoud. Denk maar aan streamingdiensten, cloudopslag, apps, muziekbestanden, e-boeken etc. De verkoper is aansprakelijk voor ieder gebrek dat zich voordoet of aan het licht komt tijdens de periode waarin de dienst geleverd wordt. Bijvoorbeeld: wanneer de consument een abonnement heeft bij een streamingdienst. Voor meer dan twee jaar zal de verkoper ook aansprakelijk zijn voor ieder gebrek dat zich voordoet, zelfs als dat plaatsvindt na twee jaar.

Bovendien verstrengt de garantieplicht voor de verkoper. Gedurende de wettelijke garantieperiode van twee jaar, wordt elk defect geacht onder de garantie te vallen. Het is aan de onderneming om te bewijzen dat het defect niet onder de garantie valt. Vroeger was dat enkel zo in de eerste zes maanden, daarna moest de consument bewijzen dat hij het product niet op een verkeerde manier gebruikte.

Bij de verkoop van tweedehands goederen is deze garantietermijn korter, namelijk 1 jaar. Daarbij zal het wel verplicht worden de consument daarop te wijzen in de algemene voorwaarden. Doe je dat niet, geldt een garantietermijn van twee jaar.

Commerciële garantie

Naast de wettelijke garantie van twee jaar kan je te allen tijde een commerciële garantie aanbieden. De meest voorkomende commerciële garantie is een verlenging van de wettelijke garantie. Ook die commerciële garantie wordt verstrengd.

Je garantie mooier voorstellen in reclame dan dat ze effectief is, is verboden. Je kan dus niet in reclame je garantie anders voorstellen dan dat die in je algemene voorwaarden vermeld staat. Indien dat toch het geval is, zullen de voorwaarden die in de reclame aangegeven worden van toepassing zijn. Daarnaast vermeld je de commerciële garantie best op een duidelijke manier in de algemene voorwaarden. Je moet hier wijzen op het feit dat er ook een wettelijke garantie is, de procedure voor de consument, op welke producten deze bijkomende garantie geldt en andere voorwaarden waar de consument rekening mee moet houden.
 
Update verplicht bij digitale elementen of digitale diensten 


Gedurende de garantieperiode heb je de verplichting updates te voorzien voor software of digitale diensten die je verkoopt zoals beveiligingsupdates. De updates moeten ervoor zorgen dat ze voldoende kunnen blijven functioneren. Wanneer je dergelijke updates niet uitvoert, wordt dat gezien als een gebrek dat onder de garantie valt. Hiernaast zal je de consument ook moeten informeren over zijn recht op updates in je algemene voorwaarden dat zij recht heeft op deze updates.  De drie bovenstaande punten treden in werking op 1 juni 2022.

Regels over prijsverminderingen 

De aankondigingen omtrent prijsverminderingen worden verstrengd. Volgens de nieuwe regels zal steeds de vorige prijs aangeduid moeten worden. Dat is de laagste prijs die van toepassing was gedurende een periode van 30 dagen voor de aangekondigde prijsvermindering. De regel kwam tot stand om kunstmatige prijsverhogingen in de periode voor een aanbieding tegen te gaan. Ook webshops zijn onderworpen aan deze regel. Die referentieprijs wordt wel bepaald per verkoopkanaal. Indien je dus een fysieke winkel en webshop hebt, zal je voor beide kanalen afzonderlijk de referentieprijs moeten bepalen.

Extra informatieverplichtingen op de webshop en sociale media

Alle gegevens van de onderneming moeten duidelijk verwerkt worden op de webshop. Hieronder wordt verstaan de informatie over:

  • de naam van de onderneming;

  • het geografisch adres van de onderneming; 

  • het e-mailadres;

  • het telefoonnummer;

  • het ondernemingsnummer;

  • Het BTW-nummer

Opgelet: deze informatie moet ook duidelijk terug te vinden zijn op alle sociale mediakanalen die je gebruikt.
Extra informatieverplichtingen voor platformen
Er zal een hogere informatieverplichting opgelegd worden aan de online platformen. Die informatieverplichting gaat voornamelijk over de parameters voor de rangschikking van aanbiedingen, maar ook over de hoedanigheid van de verkoper op het platform (onderneming/consument). Indien de derde verkoper een consument is, moet worden aangegeven dat het consumentenrecht niet van toepassing is op de overeenkomst. Daarnaast moet er ook informatie beschikbaar zijn over de manier waarop verplichtingen gedeeld worden tussen de derde verkopers en het platform.


Strengere regels over consumentenbeoordelingen

Wanneer je consumentenbeoordelingen op je webshop plaatst, wordt informatie over de beoordelingen geplaatst: zijn de beoordelingen afkomstig van een consument die effectief iets gekocht heeft? Gebeurden de beoordelingen tegen betaling? Gaat het om valse beoordelingen? Daarom zal het belangrijk zijn om informatie te verstrekken over de manier waarop de controles worden uitgevoerd en hoe consumentenbeoordelingen verwerkt worden. Wanneer je als onderneming werkt met een reviewsysteem zoals Trustpilot, wordt die informatie vaak al vermeld op je eigen reviewpagina. Wanneer je een eigen reviewsysteem hebt, is deze wijziging toch niet onbelangrijk. 

De drie bovenstaande punten treden in werking op 28 mei 2022.

Voor verdere vragen kan je steeds contact opnemen met het BeCommerce team.


De BeCommerce Awards uitgelegd aan de hand van 6 opmerkelijke cijfers