“E-commerce in België groeit in tweede kwartaal van 2022 met 30%”
Brussel, 13 september 2022 – In het tweede kwartaal van 2022 gaf de Belg 3,5 miljard euro uit online, een stijging van 29% tegenover dezelfde periode van vorig jaar. Vooral de dienstensector lijkt er weer bovenop te komen, met een stijging van 75 procent ten opzicht van dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit de BeCommerce Market Monitor, een onderzoek dat uitgevoerd wordt door GfK in opdracht van BeCommerce, met de steun van de Nationale Loterij & FedEx. “We zijn terug naar de 50/50-verdeling tussen producten en diensten van voor de coronacrisis. Onze voorspellingen zijn uitgekomen: belevenissen blijven belangrijk voor de consument, ook in onzekere tijden”, zegt Sofie Geeroms, Managing Director van BeCommerce.
Ook in het tweede kwartaal van 2022 wint e-commerce aan populariteit bij de Belgische consument. Met 3,5 miljard euro stijgen de online uitgaven met 29 procent tegenover dezelfde periode van vorig jaar. ,In de eerste helft van dit jaar gaven de Belgen in totaal 7,2 miljard euro uit online.
De groei is vooral te danken aan de herstellende dienstensector. Er werd dit kwartaal maar liefst 1,7 miljard uitgegeven aan diensten, tegenover 1 miljard in 2021. Daarmee noteren we een stijging van 75 procentpunten. 49 procent van alle online uitgaven dit tweede kwartaal ging naar diensten. Zo komen we terug op de 50/50-verdeling van voor de coronacrisis tussen producten en diensten.
“Zoals we ook al in het eerste kwartaal van dit jaar zagen, spendeert de Belg, ondanks de energiecrisis en stijgende inflatie, graag zijn geld aan ervaringen”, legt Sofie Geeroms, Managing Director van BeCommerce, uit. “Onze voorspelling dat amusement en belevenissen de komende periode op nummer één zou staan, is dus uitgekomen.”
Binnen deze dienstensector gebeurde meer dan de helft (66%) van alle uitgaven online. We noteren dezelfde top drie van categorieën met het grootste aandeel online uitgaven als in het tweede kwartaal van vorig jaar: op nummer 1 vinden we 'Losse vliegtuigtickets en accommodaties’. Binnen deze categorie werd 89 procent van alle uitgaven online gespendeerd. Binnen 'tickets voor attracties en events' gebeurde 75 procent van alle uitgaven online, goed voor een tweede plaats. Op nummer 3 vinden we opnieuw 'Pakketreizen' met 67 procent van de online bestedingen. De sterkste groei werd dit kwartaal gerealiseerd door 'Sport & Recreatie'. 32 procent van alle uitgaven binnen deze categorie gebeurde online (21% in Q2 2021). Zo steeg het aandeel 55 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.
E-commerce ingeburgerd
Online shoppen raakt steeds meer ingeburgerd, ook nu de coronacrisis definitief achter de rug lijkt te zijn. 6,9 miljoen Belgen shopten tijdens het tweede kwartaal van 2022 online, het aantal shoppers stijgt daarmee licht tegenover vorig jaar (+2%). Zij waren samen goed voor 40,5 miljoen online aankopen, wat opnieuw vrij stabiel is tegenover vorig jaar (+1%). Gemiddeld werd er € 514 uitgegeven per online shopper aan online aankopen, terwijl dat in dezelfde periode van vorig jaar nog maar € 403 was. Dat komt overeen met een stijging van 28 procent.
“De Belgische consument durft online steeds meer uit te geven, maar doet dat wel steeds prijsbewust”, legt Sofie Geeroms uit. “Het voordeel van online shoppen is namelijk dat je gemakkelijk prijzen kan vergelijken. Zeker in deze onzekere economische tijden, is dat belangrijk voor de consument.”
Online shoppers tevreden over online shoppen
Bijna 9 op 10 shoppers is in het tweede kwartaal van 2022 tevreden over online shoppen. Het aantal erg tevreden shoppers stijgt zelfs ten aanzien van vorig jaar. De belangrijkste redenen om al dan niet online te shoppen, blijven dezelfde. Het gemak om van thuis te bestellen blijft voor 4 op 10 shoppers de voornaamste reden. Tijdsbesparing wordt belangrijker dan vorig jaar, met 36 procent van de shoppers die dat aangeeft als reden. Verzendkosten blijven de grootste drempel, en wordt door 4 op 10 aangehaald. Laatstgenoemde drempel verliest wel aan belang in vergelijking met het tweede kwartaal van 2021, toen nog 45 procent van de consumenten dat als reden aanhaalde. 41 procent van de respondenten ziet het gebrek aan contact met het product als belangrijk nadeel.
Over BeCommerce
BeCommerce is de Belgische vzw die ondernemingen, actief op de Belgische markt in de digitale handel, samenbrengt. BeCommerce draagt bij tot het consumentenvertrouwen in de e-commerce door het verstrekken van een formeel vertrouwenskeurmerk aan webshops. Dankzij de certificatie, de security scans, de consumentenratings en beoordelingen van e-commercewebsites bouwt BeCommerce mee aan de groei van de sector.
BeCommerce brengt deze doelstellingen eveneens in de praktijk via bewustmakings-, informatie-, kennis- en onderzoeksprojecten en het ontwikkelen van een eigen Trustmark gedragscode. Bovendien draagt BeCommerce bij tot de creatie van een gunstig economisch en politiek klimaat voor de sector. In het bijzonder ijvert zij voor de opheffing van elke reglementaire beperking die de competitiviteit van de digitale handel met inbegrip van de verkoop op afstand en de verdere ontwikkeling ervan afremt in België.
Zij telt onder haar leden en partners voornamelijk webwinkels en bedrijven die actief zijn in de e-commerce sector en de verkoop op afstand, alsmede bedrijven die diensten leveren in de logistiek, betaling en IT.
Over de BeCommerce Market Monitor
In de BeCommerce Market Monitor wordt de totale Belgische e-commerce consumentenmarkt in kaart gebracht. Het rapport is gebaseerd op een unieke combinatie van verschillende databronnen: continue consumenten datatracking, aangevuld met continue Retail panels en additioneel consumentenonderzoek onder 4000 consumenten per kwartaal. Binnen de definitie van de totale online-markt zijn alle persoonlijke en huishoudelijke consumentenaankopen inbegrepen. Bestelde artikelen die zijn geretourneerd en uiteindelijk dus niet zijn aangeschaft, vallen ook buiten deze rapportage. Aan de hand van de 20 vastgestelde marktsegmenten wordt een onderscheid gemaakt tussen producten en diensten.
B2C aankopen van producten en diensten worden gedekt in de BeCommerce Market Monitor, ongeacht waar het product of de dienst gekocht wordt: thuis, op het werk, onderweg, in de winkelstraat of in de winkel (online instore via een tablet of zuil). De cijfers zijn inclusief btw.
Be
Commerce is de opdrachtgever van dit grootschalig onderzoek. De BeCommerce Market Monitor wordt uitgevoerd door GfK en mogelijk gemaakt dankzij de Nationale Loterij en FedEx.Inoopa S.A. is een Belgisch bedrijf uit Luik dat in maart 2016 is opgericht door Jean-Pol Boone en Jean-Noël Chamart. Met de echt unieke tool kunnen automatische rapporten aangemaakt worden waarmee men kan weten of een bedrijf er belang bij heeft om met e-commerce te beginnen, terwijl ook concrete pistes voorgeschoteld worden om de digitale overstap te maken. Van winkelier tot grote KMO, met Inoopa kan men de slaagkansen van elke business in de e-commerce beoordelen, en geval per geval legt de tool uit hoe men waarde kan genereren. Inoopa stoelt op een geavanceerd algoritme, gebaseerd op statistische gegevens afkomstig van 2000 bronnen (Ipsos, Forrester, GfK, NIelsen, enz.).