BCNL4_ART3 | BeCommerce

FOD Economie waarschuwt voor nepkopers op tweedehandssites: met deze tips loop je niet in de val


De economische inspectie heeft vorig jaar 872 meldingen ontvangen over pogingen om verkopers op tweedehandsplatforms op te lichten. Dat meldt de Federale Overheidsdienst Economie.

 

De economische inspectie heeft vorig jaar 872 meldingen ontvangen over pogingen om verkopers op tweedehandsplatforms op te lichten. Dat meldt de Federale Overheidsdienst Economie. Het ging in totaal om 434.884,32 euro.

De FOD waarschuwt voor de sluwe werkwijze van de oplichters. Ze reageren op een zoekertje en stellen voor om gebruik te maken van een bekende koerierdienst voor de verzending. Ze vragen daarbij om een betaaldienst van de koerierdienst te gebruiken in plaats van een overschrijving.

Vervolgens sturen ze een valse e-mail die zogezegd van de koerierdienst komt, met de mededeling dat er een betaling is aangekomen en dat een account nodig is om toegang te krijgen tot het geld. Bij het aanmaken van een account wordt de verkoper vervolgens gevraagd om zelf een betaling te doen om de identiteit en bankgegevens te bevestigen. De verkoper ontvangt echter nooit de betaling van de koper, en is ook het geld kwijt dat hij zelf betaalde.

Bron

18/01/2022