BCNL6 | BeCommerce

E-commerce: wanneer Hasbro verkoopt maar niet kan leveren

Het Amerikaanse speelgoedconcern Hasbro heeft zopas zijn kwartaalresultaten bekendgemaakt. Deze resultaten waren te verwachten in de context van vertragingen in de bevoorradingsketen.Onlinemarktplaatsen waarschuwen dat de EU-definitie van "gatekeeper" niet overeenstemt met hun bedrijfsmodel

De criteria voor het aanmerken van e-commerceplatforms als gatekeepers weerspiegelen niet hun bedrijfsmodel, zo staat in een brief die is ondertekend door acht Europese technologiebedrijven, waaronder Booking, Allegro en Zalando.WHY5RESEARCH EN SAFESHOPS ONDERZOEKEN DE DUURZAAMHEID VAN BELGISCHE E-SHOPS

Consumenten hechten steeds meer belang aan duurzaamheid, ook als het gaat om online winkelen. Driekwart van de online shoppers* kan echter geen enkel duurzaam Belgisch online bedrijf noemen. Niettemin leveren online winkels al veel inspanningen.

Wallonië accentueert zijn achterstand als ondernemer op het gebied van de elektronische handel

Eind 2020 telde België 7.831 economische entiteiten die actief zijn als "pure players" (die alleen online verkopen), een stijging van 45% ten opzichte van het voorgaande jaar, zo blijkt uit de laatste telling van adviesbureau RETIS.

Leer meer

Slechts 24% van de Belgische e-tailers is in Wallonië gevestigd, en de kloof wordt groter

Sinds 2010 is het aantal e-tailers in België vervijfvoudigd. Dit verschijnsel doet zich meer voor in het noorden dan in het zuiden van het land. Volgens de jaarlijkse studie van het adviesbureau Retis over e-commerce in België waren er eind 2020 7 831 rechtspersonen actief in de sector als "pure players" (die alleen online verkopen).  

Alibaba mikt op westerse klanten met nieuwe fast fashion app

De Chinese e-commerce gigant Alibaba heeft allyLikes gelanceerd, een nieuw fast fashion platform gericht op de Amerikaanse en Europese markten. Het is ook een directe concurrent van Shein, de Chinese mode-webshop die het Westen heeft veroverd.


Webshops willen graag duurzamer worden

Drie vierde van de online shoppers kan geen enkele duurzame Belgische webshop opnoemen. Nochtans leveren webshops al tal van inspanningen. Met een duurzaamheidsbarometer wil SafeShops de vinger aan de pols houden en nieuwe initiatieven wereldkundig maken.

CD&V pleit voor Europees kwaliteitslabel voor webshops

Kamerlid Leen Dierick (CD&V) pleit voor een Europees kwaliteitslabel voor webshops. Dat doet ze naar aanleiding van de forse toename (73%) van het aantal meldingen van internetfraude in het coronajaar 2020.
De meeste namaakproducten zijn afkomstig van de online-handel

Meer dan de helft (56%) van de namaakgoederen die aan de grenzen van de Europese Unie in beslag worden genomen, is afkomstig van onlinehandel, zo blijkt uit een studie die het Bureau voor de Intellectuele Eigendom van de Europese Unie (EUIPO) maandag in samenwerking met de OESO heeft uitgevoerd.

BECOMMERCE: 58 NAMAAKWEBSITES ONTMANTELD IN BELGIË

Het weekend van 22 oktober tot 24 oktober is de Dag van de Webwinkel. Op deze themadag wil BeCommerce waarschuwen voor frauduleuze webwinkels. In 2021 kon DNS België er al 58 identificeren en ontmantelen.