BCNL6_ART7_FR | BeCommerce

Amazon Prime facilite les résiliations d'abonnement (sous la pression européenne)

Amazon Prime, le service payant du détaillant en ligne américain, facilite la résiliation de l'abonnement après des pressions européennes. Désormais, il y aura un bouton de désabonnement clair et les désabonnés n'auront qu'à cliquer deux fois pour se débarrasser de leur abonnement à Prime, qui comprend un service de streaming vidéo.


Amazon Prime, de betalende dienst van het Amerikaanse onlinewinkelbedrijf, maakt na Europese druk het opzeggen van het abonnement gemakkelijker. Voortaan is er een duidelijke uitschrijfknop en hoeven opzeggers nog maar twee keer te klikken voor ze af zijn van hun abonnement op Prime, dat onder meer een videostreamingdienst bevat. Dat heeft de Europese Commissie gemeld.

Europese consumentenorganisaties klaagden al geruime tijd over de hordeloop die Amazon klanten voorschotelde die zich wilden uitschrijven. Zij moesten meerdere ingewikkelde webpagina’s door waarop ze werden bestookt met informatie om hen in de war te brengen, af te leiden of over te halen zich te bedenken. Die manipulatieve trucs maken het “onredelijk moeilijk” om afscheid te nemen van Prime, concludeerde bijvoorbeeld de Noorse consumentenbond.

“Kiezen voor een online abonnement kan zeer handig zijn voor de consumenten, het is vaak een zeer eenvoudig proces. Maar de omgekeerde actie, zich uitschrijven, zou net even gemakkelijk moeten zijn”, zegt eurocommissaris voor Justitie Didier Reynders, die eveneens bevoegd is voor consumentenrechten. “Consumenten moeten hun rechten kunnen uitoefenen zonder enige druk van platforms. Eén ding is duidelijk: manipulatieve ontwerpen en ‘dark patterns’ moeten worden uitgebannen.”Source 

01/07/2022