BeCommerce start op vraag van federale overheid met keurmerk voor influencers | BeCommerce




 




BeCommerce start op vraag van federale overheid met keurmerk voor influencers: "Onze jongeren moeten beschermd worden tegen fraude op TikTok."

Brussel, 25 november 2022 – Vandaag op Black Friday, dé online koopjeshoogdag, kondigt BeCommerce een nieuw Trustmark voor online veiligheid aan. De laatste jaren is Black Friday jammer genoeg ook de online fraudehoogdag te noemen. Denk maar aan merken die vooraf de prijzen omhooghalen en dan 'valse kortingen' doorvoeren of aan misleidende advertenties. Daarom ontwikkelden BeCommerce en voormalig staatsecretaris van consumentenzaken Eva De Bleeker naast het bestaande BeCommerce Trustmark voor betrouwbare webwinkels samen een trustmark voor online advertenties  voor social influencers.   “Met de uitwerking van dit Trustmark zijn we een stap dichter bij een veilige internetomgeving voor de Belgische consument”, aldus Sofie Geeroms.


















Steeds meer fraude online

 

De afgelopen jaren zit online fraude enorm in de lift. Op sociale media, zoals TikTok, worden producten van frauduleuze websites gepromoot. Verschillende mensen bestelden en betaalden online, maar kregen thuis nooit iets aan. Bij het speciale meldpunt van de FOD Economie kwamen in 2021 maar liefst 773 meldingen van frauduleuze advertenties binnen, maar liefst een vervijfvoudiging ten opzichte van 2020 toen er ‘maar’ 155 meldingen binnenkwamen. Het buitgemaakte bedrag ging bovendien maal vier, naar 8,6 miljoen euro.

Een doorn in het oog van BeCommerce, de federatie voor de e-commerce, en voormalig staatsecretaris van consumentenzaken Eva De Bleeker. Daarom werkten ze samen aan oplossingen: een bedrijvencentrum en keurmerk voor influencers  dat de veiligheid van advertenties op sociale media moet garanderen.   Dit keurmerk zal er naast hun al bestaande keurmerk voor veilige webwinkels komen. 

Conform wetgeving

Net als het BeCommerce keurmerk voor webwinkels - dat e-commerce handelaars verplicht om hun webwinkel op te bouwen binnen de Belgische en Europese wetgeving -, neemt het label voor influencers recente wetgeving mee in zijn beoordeling. Een influencer zal conform de Europese richtlijnen en de recente richtlijnen van de FOD Economie rond sociale media advertenties in orde moeten zijn vooraleer kans te maken op het keurmerk. Volgens die recente richtlijn van de FOD Economie zijn influencers en contentmakers die actief zijn op sociale media wettelijk verplicht bepaalde verplichtingen na te leven wanneer ze adverteren. Als een influencer reclame maakt voor een product op zijn sociale media-account en daar voordeel uit haalt, dan moet hij zich houden aan de bepalingen inzake reclame uit het Wetboek van economisch recht.

De Europese wetgeving (DSA) volgt dezelfde lijn en verplicht influencers ervoor te zorgen dat hun berichten gepast zijn en niet misleidend of illegaal. Ook moeten influencers nu steeds “advertentie", "reclame" of “gesponsord” gebruiken wanneer ze producten aanbevelen in het kader van een commerciële afspraak met een bedrijf of organisatie. Het keurmerk van BeCommerce zal aangeven of influencers zich aan deze wetgeving houden. 

Privacykwestie opgelost

Afgelopen zomer ontstond er nog algemene bezorgdheid bij influencers. Volgens een Europese richtlijn uit 2000 zou een content creator zijn vestigingsadres op sociale mediakanalen moeten plaatsen. Dit is echter vaak een thuisadres wat de veiligheid van influencers in gevaar kon brengen. Op dat vlak zorgt BeCommerce – samen met FeWeb en de staatsstecretaris van consumentenzaken – ook voor oplossingen voor de influencers. Influencers kunnen namelijk een extra geregistreerd zakelijk adres gebruiken dat niet hun privé-huisadres is. BeCommerce is formeel erkend als Bedrijvencentrum waardoor influencers het adres van BeCommerce als geregistreerd adres op hun sociale media kunnen vermelden. Hierdoor vermijden ze dat je hun thuisadres in één oogopslag kan zien wanneer je hun profiel bekijkt. Wie zich als consument tekort gedaan voelt, weet dan nog altijd waar hij terechtkan.

"We hebben de afgelopen jaren samen met Eva De Bleeker zeer actief kunnen samenwerken op consumentenzaken en consumentenbescherming”, aldus Sofie Geeroms, Managing Director van BeCommerce. “Het beschermen van de consument tegen online fraude en oplichting is de bestaansreden van BeCommerce en met de uitwerking van dit Trustmark kunnen we de volgende stap zetten in een veilige internetomgeving voor de Belgische consument. We wensen daarom Eva De Bleeker te bedanken voor de productieve samenwerking van de afgelopen jaren en verwelkomen ook Alexia Bertrand. We kijken er naar uit om samen met haar deze goede werken op online consumentenzaken verder te zetten." 

Trustmark voor betrouwbare webwinkels

BeCommerce heeft ervaring met het uitreiken van keurmerken dankzij zijn keurmerk voor betrouwbare webwinkels. Webwinkels ontvangen het keurmerk na een compliance audit die wordt uitgevoerd door een onafhankelijke organisatie: Bureau Veritas. De webshops met het BeCommerce label worden ook om de 6 maanden onderworpen aan een veiligheidsaudit, die eveneens wordt uitgevoerd door een extern onafhankelijk bedrijf. Een webshop die het label draagt, heeft de BeCommerce Gedragscode ondertekend en leeft de reglementering na. BeCommerce wil consumenten een betrouwbare en veilige manier van online winkelen aanbieden met zijn keurmerk.

“Wie dit weekend wil kopen voor Black Friday doet er dus goed aan te checken of een webwinkel ons keurmerk heeft”, aldus Sofie Geeroms.

-













 

Over BeCommerce

BeCommerce is de Belgische federatie die ondernemingen, actief op de Belgische markt in de digitale handel, samenbrengt. BeCommerce draagt bij tot het consumentenvertrouwen in de e-commerce door het verstrekken van een formeel vertrouwenskeurmerk aan webshops. Dankzij de certificatie, de security scans, de consumentenratings en beoordelingen van e-commercewebsites bouwt BeCommerce mee aan de groei van de sector.

BeCommerce brengt deze doelstellingen eveneens in de praktijk via bewustmakings-, informatie-, kennis- en onderzoeksprojecten en het ontwikkelen van een eigen Trustmark gedragscode. Bovendien draagt BeCommerce bij tot de creatie van een gunstig economisch en politiek klimaat voor de sector. In het bijzonder ijvert zij voor de opheffing van elke reglementaire beperking die de competitiviteit van de digitale handel met inbegrip van de verkoop op afstand en de verdere ontwikkeling ervan afremt in België.