Betrouwbaarheid webshop checken | BeCommerce

Hoe check ik of een webshop betrouwbaar is?

E-commerce is een deel van ons dagelijks leven geworden. In België hebben we vrijwel allemaal al eens wat gekocht bij een webshop, niet? Maar misschien heb je ooit al eens getwijfeld aan de betrouwbaarheid van een webshop. Helaas worden er in 2022 nog altijd online consumenten opgelicht. Het ECC België - Europees Centrum voor de Consument - waarschuwt stelt zelfs dat de cijfers van internetfraude elk jaar stijgen.

Hoe onderscheid je nu precies een betrouwbare webshop van een valse? Doe de check met onderstaande controles. Als de webshop aan heel wat van deze zaken niet voldoet, dan is er een sterk signaal dat het zaakje niet te vertrouwen is.

1. Duidelijke contactgegevens

Een betrouwbare webshop zal altijd contactgegevens vermelden op zijn website. Wanneer ze die bewust niet vermelden, of ze zijn erg moeilijk te vinden, dan moet er een alarmbelletje afgaan. 

Een goede check is die van NAP:

 • Name: Naam van de onderneming of vennootschap (zoek die in de KBO - zie tip 3)

 • Address: Een fysiek adres - geen postbus adres - is een teken dat het om een echte onderneming gaat. Controleer eens op Google Street View of daar echt een bedrijf zit. Sommige webshops zijn enkel online actief. Wanneer je dus niet meteen een fysiek adres kan vaststellen, wil dat nog niet zeggen dat de webshop onbetrouwbaar is.

 • Phone: Het telefoonnummer. Een webshop met een duidelijk vermeld telefoonnummer is een goed teken, maar geen garantie. Als je twijfelt kan je altijd eens bellen. (*)

(*) Hoewel het erg onwaarschijnlijk is, raden we aan om ook eens te controleren of het niet om een betalend telefoonnummer gaat. Zo ben je echt 100% gerust.

2. Controleer op keurmerken

Er zijn diverse keurmerken voor webshops. Belangrijk is wel dat het ene keurmerk niet het andere is. Bepaalde keurmerken - waaronder het BeCommerce webshop keurmerk - onderzoeken de webshop volgens security en compliance. “Security” bekijkt of het om een veilige webwinkel gaat (met o.a. veilig betalen en bescherming van je gegevens). “Compliance” is veelomvattend. Maar een webshop die slaagt voor compliance heeft de BeCommerce gedragscode ondertekend en respecteert de Belgische regelgeving.

Helaas kan een malafide webshop ook een verzonnen keurmerk gebruiken. Daar gaat quasi geen keuring aan te pas, of de keuring is niet onafhankelijk gebeurd. Bij BeCommerce gebeurt de audit door een onafhankelijk bureau, Bureau Veritas. Controleer dus best of je te maken hebt met een echt keurmerk. Een echt keurmerk vermeldt op haar website altijd duidelijk welke beschermingen het biedt & hoe het haar leden controleert.

In principe kan een malafide webshop ook een keurmerk op de website plaatsen dat ze eigenlijk niet dragen. Om te controleren of een webshop écht lid is zoek je deze best op de website van het keurmerk zelf. Voor het BeCommerce keurmerk kan je dat hier doen:

Zoek betrouwbare webshops met een keurmerk

BeCommerce webshop keurmerk    (het BeCommerce webshop keurmerk vind je onderaan de website terug)

Jouw eigen webshop? Ezyshop!

Ezyshop is een initiatief van BeCommerce, Mastercard en bol.com om de Belgische ondernemingen te steunen in deze uitdagende tijden. Onze missie is om zo veel mogelijk kleine handelaars een gratis en makkelijke manier te bieden om een eigen webshop te starten.

Ontdek onze gratis expertise 

3. Controleer de onderneming

Als je de naam van de onderneming of vennootschap weet dan kan je die online opzoeken. In België is het zelfs verplicht om het ondernemingsnummer op je website te plaatsen, naast andere verplichte vermeldingen. Helaas zien we dat dit niet altijd gebeurt.

Als je de naam en/of ondernemingsnummer hebt, kan je via de Kruispuntbank Ondernemingen (de KBO in de volksmond) het bedrijf opzoeken. Dit doe je via de Public Search tool van de KBO. Je kan er onder andere het adres van hun maatschappelijke zetel vinden (zie tip 1 - zoek het adres op Google Streetview). Je vindt er ook terug wie de zaakvoerder of andere gezichten achter het bedrijf zijn. Als je de webshop echt wantrouwt kan je de persoon eens googelen. Zo zijn er al diverse internetfraudeurs waarvan verhalen in de krant staan.

Via de KBO kan ook financiële informatie terugvinden. Als je een specifieke onderneming bekijkt dan vind je onderaan een link naar de publicaties in het Belgisch Staatsblad en een link naar de jaarrekeningen bij de NBB.

Uitzondering: Een eenmanszaak zal hoogstwaarschijnlijk geen informatie in het Belgisch Staatsblad of de NBB hebben.

Voor Nederlandse bedrijven kan je bij de KVK terecht in hun handelsregister.

Vind je de naam van de onderneming (of het ondernemingsnummer) niet terug op hun website?

Voor een .be webshop kan je op dnsbelgium.be opzoeken wie de domeinnaam heeft geregistreerd. Vaak kan je zo alsnog achterhalen wie de onderneming achter de webshop is. Volg deze instructies hierboven om de onderneming in de KBO terug te vinden. Vind je alsnog niks terug over de onderneming dan is dat verdacht. Let wel dat je voor Nederlandse bedrijven in het KVK handelsregister moet kijken.

4. Check de lijst van valse webshops

Er zijn online lijsten terug te vinden van onbetrouwbare webshops. Sommige lijsten zijn echter beter up-to-date dan andere.

Test-Aankoop publiceerde in 2018 een lijst van 275 valse webshops. Aanvankelijk waren er meer dan 800 gerapporteerd aan de FOD Economie. En dat is nog maar het topje van de ijsberg.

De Nederlandse Politie heeft ook een dergelijke lijst, waar vooral .nl websites op staan. Gezien er in Vlaanderen ook vaak .nl websites bovenaan de Google zoekresultaten staan, is het dus zeker ook relevant om deze te controleren.

Dat een webshop niet in een lijst van valse webshops staat is echter geen garantie dat de webshop wél te vertrouwen is. Het overgrote deel van de valse webshops wordt niet in een lijst gedetecteerd. Controleer dus zeker op andere manieren ook.

5. Zoek naar ervaringen & reviews

Één van de beste manieren om te weten of een webshop effectief levert is om ervaringen online op te zoeken. Je kan dit doen op meerdere manieren.

Ervaringen

Mensen delen soms hun ervaring (veelal een slechte) online over bepaalde webshops. Via Google kan je met een specifieke zoekopdracht dergelijke zaken vinden. Misschien kan je zo meldingen terugvinden dat de website niet te vertrouwen is of dat andere mensen er slechte ervaringen mee hebben. 

Je kan hiervoor onderstaande zoekopdrachten gebruiken:

-site:dieverdachtewebshop.be dieverdachtewebshop.be ervaringen

of

-site:dieverdachtewebshop.be de verdachte webshop ervaringen

of

-site:dieverdachtewebshop.be de verdachte webshop reviews


(‘dieverdachtewebshop.be’ vervang je uiteraard door de webshop die jij controleert. Je krijgt meer resultaten als je de ‘www’ niet vermeldt.)

Als het om een serieuze webshop gaat dan vind je vaak een Facebook pagina of een profiel op reviewwebsites. Voorbeelden zijn Trustpilot en Kiyoh, waar je ervaringen én reviews over webshops kan vinden. Er bestaan ook specifieke fora per sector. Bouwinfo.be & Forum.livios.be zijn voorbeelden voor de bouwsector.

Geen of weinig ervaringen is verdacht.

Google reviews

Als je de webshop eens googelt krijg je rechts bovenaan in de zoekresultaten soms een kader te zien met adresgegevens & reviews. Dat heet een “Google Mijn Bedrijf” profiel. Lees de reviews eens. Als er geen reviews zijn, of er is zelfs geen profiel te vinden, dan is dat niet meteen een probleem. Maar als naast andere controles ook deze geen geruststelling geeft, dan doe je je online aankopen beter op een andere webshop.

Als de website een score van 3.5 op 5 heeft betekent dat niet dat het een slechte webshop is. We delen nl. al snel onze slechte ervaringen online, maar goede ervaringen worden minder snel gedeeld. Het is pas wanneer er veel en hoofdzakelijk slechte reviews staan dat je je zorgen moet maken. Als je meermaals leest in de reviews dat het product nooit geleverd werd, slechte kwaliteit is of dat de klantendienst niet te bereiken is, dan kan het een nep webshop zijn. Als het hoofdzakelijk gaat over late leveringen, dan wil dat niet perse zeggen dat de webshop onbetrouwbaar is.

6. Controleer de URL

         HTTPS

         Hoewel geen garantie dat de webshop te vertrouwen is, betekent een https in de URL dat de verbinding tussen jou en de website beveiligd is. De gegevens die je invult op de website worden onleesbaar gemaakt (met "encryptie") en over het internet gestuurd. Dit gebeurt via het zogenaamde “SSL” protocol. Het betekent dat enkel jij en de webshop je gegevens kunnen zien. En zeker bij een webshop - waarbij adres- en betalingsgegevens over het net verstuurd worden - is dat belangrijk. Als je niet op https maar op een http verbinding surft, dan kan een derde in principe je gegevens onderscheppen. Dat heet men een “man in the middle attack”. Het spreekt voor zich dat je niet wil dat anderen je persoonlijke of betaalgegevens kunnen zien.

         HTTPS voor veilige webshop - illustratie

         Je kan trouwens ook de https zien staan door te dubbelklikken op de URL in je browser.


         Controleer of je op de echte website zit

         Heb je op een social media of andere advertentie geklikt met een buitengewoon interessant aanbod van een bekend merk? Controleer dan aan de URL of je werkelijk op de website van dat merk zit.

         Voorbeeld: Je krijgt een Facebook advertentie te zien voor Adidas sneakers aan 80% korting. Normaal betaal je hier veel meer voor. Je klikt op de advertentie:

         De website waar je landt: adidasshoespromotion.com (voorbeeld ter illustratie)

         De officiële Adidas website in België: www.adidas.be 

         Het is vrij onwaarschijnlijk dat Adidas voor haar sneakers plots een andere website zal gebruiken, dus de kans is groot dat de webshop vals is.

         Bestaat de website al lang?

         Het komt tevens vaak voor dat valse webshops nog niet lang bestaan. Om dat te controleren kan je de website opzoeken bij het “domeinnaamregister”. Dat is het platform waar de websitenaam (de “domeinnaam”) geregistreerd is. Twijfel je over de betrouwbaarheid van een webshop (ze falen meerdere controles) en bestaat de website volgens het register nog geen jaar? Dan is dat verdacht.
          
         Voor België is de registry DNSBelgium. Hier kan je o.a. terecht voor .be websites.
         Voor Nederland (.nl websites) kan je terecht bij de zoekfunctie van SIDN.
         Voor internationale websites (.com bijvoorbeeld) kan je het zoekplatform van ICANN gebruiken.

         Perfect is deze methode zeker niet, maar je kan er al heel wat valse webshops mee detecteren.

         7. Check de betaalmogelijkheden

         Een betrouwbare webshop biedt steeds opties als kredietkaart of Paypal. Ook Bancontact komt vaak voor. In sommige gevallen kan je nl. je geld terugkrijgen via Paypal of Mastercard.

         Als de webshop enkel exotische betaalmethoden (zoals Western Union) aanbiedt, dan is dat geen goed teken. Vermijd die betaalwijzen of doe je online aankopen op een andere webshop.         8. Vergelijk prijzen met je gezond verstand

         In het Engels zegt men vaak “If it seems to good to be true, it usually is”. 

         In het Nederlands: Lijkt het te mooi om waar te zijn? Vaak is dat ook zo.

         Als de prijzen op de webshop - zonder duidelijke uitleg - sterk goedkoper zijn van quasi elke concurrent, dan controleer je best waarom. Misschien gaat het om namaakproducten, producten van lagere kwaliteit of levert de webshop uiteindelijk niks. Als ze daarentegen hun lage prijs kunnen motiveren, dan kan het ook een terecht aanbod zijn.

         9. Duidelijke voorwaarden

         Een betrouwbare webshop zal heel duidelijk verwijzen naar haar voorwaarden en zal die ook heel transparant uitleggen. Als je hier niks over terugvindt op een webshop, dan kan het over een frauduleuze webwinkel gaan.

         Denk aan volgende zaken:

         • Herroepingsrecht van 14 dagen (of langer)

         • Duidelijk retourbeleid

         • Veelgestelde vragen

         • Makkelijk bereikbare klantendienst

         • Garantie

         • Levervoorwaarden (en/of afhaalmogelijkheden)

         Duidelijke vermelding van retourbeleid, verzending en andere voorwaarden


         10. Wat bestel ik eigenlijk?

         Kijk verder dan de foto en titel van het product. Lees de productomschrijving aandachtig en controleer wat er wel en niet inbegrepen is. Controleer ook of er geen verborgen extra kosten zijn. Bijbetalen voor de verzendingskosten is heel normaal bij veel webshops. Maar voor andere kosten lees je best in detail hoe die berekend worden. Als de webshop die niet duidelijk uitlegt shop je beter bij een andere.

         11. Controleer het design

         Deftig logo

         Dit is geen sluitende tip, maar bij frauduleuze webshops komt het vaak voor dat er zelfs geen deftig logo op de website staat. Als in plaats van een echt logo gewoon tekst gebruikt wordt, dan is de betrouwbaarheid van de webshop op zijn minst twijfelachtig.