Nieuws

België grijpt naast distributiecentrum Zalando


Het Waalse Dour-Elouges grijpt naast de vestiging, melden meerdere bronnen. België ziet zo alweer een logistiek project, goed voor 1.500 jobs, aan zijn neus voorbijgaan. Het magazijn komt wellicht in Nederland.

Zalando had op het terrein nochtans al stappen ondernomen om het project mogelijk te maken. In de zomer van 2016 liep in Dour een openbaar onderzoek naar de mogelijke bouw van een distributiecentrum voor kleding en accessoires. De vastgoedgroep Goodman Belgium, die het project voor Zalando ontwikkelde, verkreeg in oktober 2016 de nodige vergunningen.

Maar de Duitse gigant ziet nu af van het project. Drie factoren doen hem voor de noorderburen kiezen. Het bedrijf oordeelt dat de loonkosten gunstiger zijn in Nederland. Verder knapt het af op de beperkte mogelijkheden voor nachtarbeid in ons land en het woelige sociaal klimaat in Wallonië.

De Duitsers zouden de beslissing volgende week officieel maken. Aanvankelijk weigerde de e-commercereus commentaar over een magazijn in België of Nederland. Maar dinsdag luidt het dat hij in gesprek is met lokale overheden over uitbreiding, ook in België.

Het is niet de eerste keer dat België naast een magazijn van een prominent e-commercebedrijf grijpt. In januari kondigde Amazon aan een distributiecentrum te openen in Mönchengladbach, op 50 kilometer van de Belgische grens. Ook Zalando heeft een magazijn in Mönchengladbach, met een oppervlakte van 130.000 m². Ook in Nederland verwerken ettelijke bedrijven, zoals Bol.com (Waalwijk), Coolblue (Tilburg) en Lidl (Roosendaal), hun pakjes.

Een van de uitzonderingen is Nike, dat in Laakdal drie magazijnen heeft. Vandaaruit stuurt het zijn kleding naar heel Europa en daarbuiten. Ook Lego organiseert zijn Europese e-commerce vanuit ons land.

Reacties (0)

Je kan de eerste worden die een boodschap in ons gastenboek achterlaat...

← Terug naar het overzicht