Nieuws

Nieuwe Europese verordening voor grensoverschrijdend pakketvervoer


De Europese Commissie wil dat het voor consumenten makkelijker wordt om online producten in andere Europese landen te kopen. Daarom is er een verordening vastgesteld om de tarieven van grensoverschrijdend pakketvervoer transparanter te maken voor consumenten en bedrijven. Deze verordening is in werking getreden.

De verordening introduceert een aantal verplichtingen voor bedrijven die pakketvervoersdiensten aanbieden. Als zij meer dan vijftig werknemers hebben of in meerdere EU-landen actief zijn, moeten zij zich bij de ACM registreren. Ook moeten ze jaarlijks gegevens aan de toezichthouder opsturen over onder andere hun volumes, omzetten en hun tarievenlijsten voor enkelstukspostzendingen.

Een pakketvervoerder is volgens de verordening een onderneming die één of meer grensoverschrijdende pakketbezorgdiensten aanbiedt. Het gaat hier om het ophalen, sorteren, het vervoer en de distributie van pakketten.

De verordening verplicht webwinkels verder om consumenten voorafgaand aan een aankoop te informeren over de beschikbare bezorgopties, bezorgkosten en klachtenprocedures van grensoverschrijdende pakketbezorgdiensten.

Pakketvervoerders moeten zich later dit jaar bij de ACM registreren en in de eerste helft van 2019 de voorgeschreven informatie bij de ACM aanleveren. De standaardformulieren die hiervoor gebruikt worden, zullen later dit jaar door de Europese Commissie worden vastgesteld.

Reacties (0)

Je kan de eerste worden die een boodschap in ons gastenboek achterlaat...

← Terug naar het overzicht