Nieuws

Nieuwe informatieverplichting voor webshops


De Europese Commissie heeft op 9 januari haar nieuw ODR-platform geopend (Online Dispute Resolution). Deze zal effectief opengesteld worden voor ondernemingen en consumenten op 15 februari 2016. Desalniettemin is het volgens de ODR-verordening voor webshops reeds verplicht om volgende officiële link op te nemen op de website, bij voorkeur in de Algemene Voorwaarden:   http://ec.europa.eu/odr/

Wat houdt dat ODR-platform precies in?

Het ODR-platform is erop gericht om de consument en de onderneming zowel op nationaal als grensoverschrijdend vlak hun onderlinge geschillen op een snelle en efficiënte (lees: online) wijze te beslechten. Deze instantie zal als een scheidsrechter optreden om zo een oplossing te bieden. Het platform is zowel gebruiksvriendelijk als meertalig.
Het systeem kenmerkt zich door vier stappen:

  1. Consument vult een klachtenformulier in en stuurt deze in.
  2. De klacht wordt doorgestuurd naar de betrokken onderneming, die een ADR-entiteit voorstelt aan de consument.
  3. Van zodra de consument en de onderneming akkoord gaan over het feit een ADR-entiteit deze klacht te laten behandelen, zal het ODR-platform het dossier automatisch doorzenden naar die ADR-entiteit.
  4. De ADR-entiteit handelt de zaak volledig online af en verbindt zich ertoe een oplossing te hebben binnen de 90 dagen.

De implicaties voor BeCommerce en haar leden

Aangezien het een nieuwe wettelijke verplichting betreft, zal dit ook zijn weerslag hebben op de checklist die door Bureau Veritas gehanteerd wordt om een webshop het BeCommerce-certificaat toe te kennen. De opname van de link naar het ODR-platform in de algemene voorwaarden wordt in de nabije toekomst onderdeel van de checklist, dus webshops zullen zich hieraan moeten conformeren om wettelijk in orde te blijven.

Interessante documenten

-          Directive on consumer ADR

-          Regulation on consumer ODR

-          Factsheet ODR-platform

Reacties (0)

Je kan de eerste worden die een boodschap in ons gastenboek achterlaat...

← Terug naar het overzicht