Newsletter

Nationale Bank waarschuwt voor ‘illegale activiteiten’ factuur-app POM


De Nationale Bank (NBB) gaat in de aanval tegen POM, een applicatie die door duizenden Belgen gebruikt wordt om eenvoudig facturen te betalen. Het bedrijf werkt illegaal want beschikt niet over een erkenning om betalingsdiensten aan te bieden, volgens de centrale bank. Volgens het bedrijf gaat het conflict maar over een klein deel van de service.

POM biedt via een app voor Android en iOS betaaloplossingen voor facturaties aan. Gebruikers kunnen bijvoorbeeld overschrijvingsformulieren van facturen scannen met de smartphonecamera en vervolgens de betaling eenvoudig afronden via de Bancontact-app.

De app inventariseert de facturen zodat ze later gemakkelijk terug te vinden zijn. De toepassing is gratis en telt volgens het bedrijf inmiddels zo’n 20.000 gebruikers. Maar de Nationale Bank pikt het niet langer dat het bedrijf werkt zonder erkenning.

De Nationale Bank kan POM echter niet verbieden om verder actief te zijn. Dat kan alleen het parket van Antwerpen.

POM-oprichter Johannes Vermeire heeft een dossier voor een erkenning ingediend, maar daar had de Nationale Bank nog vragen bij. Hij benadrukt dat het dispuut gaat over een klein deel van de dienstverlening van POM. Met een vijftigtal bedrijven, bijvoorbeeld energieleveranciers en telecombedrijven, heeft POM een rechtstreeks contract. Voor de verwerking van die facturen is volgens Vermeire geen erkenning nodig. Voor facturen van bedrijven die geen contract hebben met POM, is dat wel het geval. ‘Dat gaat over maximum tien procent van onze transacties’, aldus Vermeire.

Reacties (0)

Je kan de eerste worden die een boodschap in ons gastenboek achterlaat...

← Terug naar het overzicht