BeCommerce in de Pers

Online shopping: 7 dingen waar je moet op letten


Niets makkelijker dan online shopping, toch ? Een paar muisklikken en ’s anderendaags (soms ook dezelfde dag al) wordt het bestelde pakje bij jou aan de deur afgeleverd. Toch zijn er een aantal dingen waar je moet op letten opdat je echt happy kan zijn met jouw aankoop.

Je online aankoop lijkt bijna gratis
Heb je het product dat je via online shopping wil bestellen ook gezien bij andere webshops maar is het op een specifieke webshop wel heel goedkoop ? Af en toe kan dat maar meestal niet. Een te goedkope prijs voor je online aankoop is dan ook meestal een signaal dat er ergens iets niet in de haak is.

Kijk uit voor nep-webwinkels
Een webwinkel opzetten kan vandaag heel snel. Althans de basis toch. Uiteraard zijn er malafide figuren die daarvan gebruik maken. Ze verschijnen vaak maar voor een paar dagen of weken en verdwijnen dan plots weer met de Noorderzon. Check dan toch even of de webwinkel in kwestie al een tijdje bestaat en of er enige beweging in zit. Bekijk de algemene voorwaarden en check of er ook een contactadres en een telefoonnummer van de klantendienst is. Bel even en stel een aantal vragen over een specifiek product. Zelfs dan kan je echter niet zeker zijn. Check of de site al op een review site als Trustpilot voorkomt. Zoek ook naar reviews op Google.

Zoek naar een keurmerk
Check of de website is aangesloten bij het keurmerk dat je op de webstek ziet. (zoals bijvoorbeeld Becommerce) Het komt geregeld voor dat oplichters toch een logo op de webwinkel tonen terwijl ze daar eigenlijk geen recht op hebben. Klik niet op het logo maar ga na de website van het eigenlijke keurmerk en check daar of de webwinkel in kwestie is aangesloten bij het keurmerk.

Het domein van de webwinkel is piepjong
Hoe oud een domeinnaam is achter een webshop kan je verifiëren via https://who.is Als de domeinnaam nog maar een week of twee oud is, dan is er mogelijk iets niet in de haak. Ook op op e-commerce platformen zoals Shopify kan je maar beter verifiëren of de verkoper aan de andere kant wel van goede wil is en of hij al voor langere tijd meedraait. Snuister doorheen online reviews over de verkoper in kwestie.

Bijzondere manier van betalen
Indien je om een speciale manier van betaling wordt gevraagd voor je online aankoop, dan is er mogelijk ook iets mis. Dat kan bijvoorbeeld zijn: met cheque, via internationale overschrijving, via Western Union, via Bitcoins (alhoewel dit nu wel begint door te sijpelen als betaalmiddel), via vooruitbetaling (het volledige bedrag), … Een professionele webwinkel heeft de klassieke manieren van betaling (zoals Visa, Mastercard, Paypal, Maestro, …) en dies meer steeds ter beschikking. Toch is ook dit laatste niet echt een garantie. Malafide online verkopers halen vandaag de dag alle trucjes boven die ze ter beschikking hebben.

Let op voor extra kosten
Wat heb je aan dat bijzettafeltje van 45 € wanneer er nog eens 45 € verzendingskosten bijkomen ? Dat je daarentegen extra moet betalen voor een bepaalde betaalmethode kan al eens gebeuren. Maar, dan moet het duidelijk op voorhand worden vermeld. Hetzelfde geldt voor bezorg- of retourkosten: als deze voor jouw rekening komen moet dit duidelijk vermeld zijn voordat je afrekent. Check dan ook eerst op de webwinkel waar je je online aankoop wil doen welke regels van toepassing zijn voor het betalen, bezorgen, en retourneren van je online aankoop.

Je moet verplicht een bestelbevestiging krijgen
Heb je zonet een online aankoop verricht, je e-mail adres en andere contactgegevens achtergelaten maar heb je geen ontvangstbewijs van je bestelling via e-mail gekregen van je bestelling, dan is er mogelijk iets niet in de haak. Probeer via de webwinkel in kwestie iemand te pakken te krijgen om meer uitleg te vragen. Indien je dat niet lukt, kan je maar beter snel je betaalinstelling op de hoogte brengen. Paypal heeft voor heel wat aankopen een soort van aankoopbescherming. Bij klachten gaan ze zelf achter de verkoper aan en krijg je je geld in heel wat gevallen terug. Betaal dan ook waar mogelijk via Paypal. Last but not least: vertrouw op je buikgevoel wanneer je een webwinkel bezoekt.

 

Reacties (0)

Je kan de eerste worden die een boodschap in ons gastenboek achterlaat...

← Terug naar het overzicht