Wordt het ooit nog zoals vroeger? Experten antwoorden

Het Belang van Limburg legde tien plotse veranderingen voor aan experten, telkens met één vraag: wordt het ooit nog zoals vroeger?

 

Het Belang van Limburg legde tien plotse veranderingen voor aan experten, telkens met één vraag: wordt het ooit nog zoals vroeger?

Contactloos betalen

“Nu merk ik dat veel mensen, ook ouderen, overschakelen naar contactloos betalen. En Die zullen dat blijven gebruiken” merkt Pascal Paepen econoom en columnist van Het belang van Limburg op. Ook zal de limiet verhoging voor contactloos betalen een blijvende invloed hebben op deze verandering.

Koop lokaal 

De solidariteit met lokale handelaars was de afgelopen maanden duidelijk merkbaar bij veel belgische consumenten maar zal dit ook na de coronacrisis zo zijn? Malaika Brengman, professor consumentengedrag aan de VUB, vreest er voor: “Mensen hebben vaak goede intenties wat hun aankopen betreft. Fairtrade of ecologische producten, dat spreekt aan. Maar als ze daarvoor meer moeten betalen, zien we dat financiële overwegingen toch vaak de doorslag geven.” 

Telewerken

Het zal moeilijk zijn om lessen te trekken uit deze toch extreme situatie. Maar telewerk-expert bij SD Worx Jan Laurijssen denkt dat telewerken zeker in de opmars zal blijven en dan heeft hij het ook over sateliet werken waarbij mensen eerder naar een regionaal kantoor gaan in plaats van naar een moeilijk te bereiken hoofdkantoor.

Individueel sporten  

Of we even enthousiast zullen blijven verder sporten na de coronacrisis hangt af van wat je motivatie is om te sporten volgens Michaël Verschaeve. “Wie nu sport om de verveling tegen te gaan, zal dat niet volhouden. Maar wie echt sport met een bepaald doel voor ogen, zal de smaak te pakken krijgen.” 

Geen handen schudden

Als een van de eerste maatregelen tegen de verspreiding van Covid-19 werd ons aangeraden om het schudden van elkaars handen te vermeiden. Maar volgens Gedragsbioloog Marc Nelissen betekent dit echter niet dat de begroeting volledig uit onze samenleving verdwijnt. “Die begroeting heeft immers een biologische basis. Zelfs de chimpansees raken elkaars handen aan, om aan te geven dat ze geen agressieve gevoelens hebben voor elkaar. Dat speelt ook bij de mens nog een rol.”

Eten aan huis

Critici zeggen dat geen enkel restaurant in deze tijd winst kan maken met leveringen van eten, ook al is er een verdubbeling merkbaar in de maandelijks studie van expertisecentrum Foodservice Alliance. De markt wordt overspeld door buitenlandse fastfoodketens. Bovendien moeten restaurants ofwel zelf instaan voor de kosten van de koeriers, ofwel de levering uitbesteden aan externe firma’s. Maar dan moet je al snel 30 procent van de omzet afstaan. 

Online Verkopen

Noodgedwongen ontdekt de lokale handelaar in de coronacrisis de webshop. “En die gaan daar achteraf niet mee stoppen”, zegt Sofie Geeroms van BeCommerce, de koepelorganisatie van Belgische webshops. “Ons land heeft een enorme achterstand wat online verkoop betreft. Bijgevolg overspoelen buitenlandse spelers onze markt. Maar het is niet te laat, en we zullen de coronacrisis ooit nog dankbaar zijn voor die ommekeer. Voor lokale ondernemers is online verkoop de enige manier om de zaak overeind te houden. Maar zo zullen ze de voordelen ervan inzien, en merken dat de fysieke en de online winkel wel degelijk hand in hand kunnen gaan.”

Stayaction

Ontdekt de Belg in 2020 zijn eigen land definitief? Volgens Chris De Smedt, opleidingshoofd toerisme en recreatiemanagment aan de Erasmushogeschool in Brussel wordt zo een gedragsverandring door veel factoren beïnvloed. “Deze zomer zullen vakantie gangers wellicht nieuwe dingen ontdekken. Daar moet het toerisme in vlaanderen ook op inspelen. Tel daar nog het groeiende bewustzijn over de impact van reizen op ons klimaat bij en het zou inderdaad kunnen dat mensen hun vakantie voortaan dichter bij huis doorbrengen. Al zal het weer deze zomer ook een cruciale rol spelen. Is dat slecht, dan wordt die binnenlandse reis meteen een negatieve ervaring.

Lessen op afstand

Zullen studenten na de coronacrisis voortaan ook thuis onderwijs krijgen? Volgens Marc Hermans, departementshoofd onderwijs van PXL, zijn er drie factoren die bepalen of thuisonderwijs mogelijk is: zelfsturing, organisatie en het sociale aspect. In het lager onderwijs zou dit niet werken volgens Hermans. “Maar voor het hoger onderwijs zijn er veel voordelen”, zo Hermans. “ We kunnen gebouwen en parkings beter benutten en lessen makkelijker verplaatsen. Maar het mag nooit alleen maar onderwijs op afstand worden. En dan kom ik terug op het sociale aspect.” 

Aandacht voor de zorg

We applaudisseren nu reeds enkele maanden massaal elke avond voor de zorgsector. Maar zal die appreciatie ook omgezet worden in extra budget, wetende dat er flinke besparingen zullen volgen? Volgens Lieven Annemans Gezondheidseconoom (UGent) is de gezondheidszorg een sector waarin we moeten investeren. “Gezondheidszorg is een investering, een zeer goede zelfs. Elke geïnvesteerde euro wint zich meerdere malen terug op termijn. We moeten blijven investeren in zorg, maar niet in onnodige zorg” klinkt het bij Annemans. “


Bron
Dinsdag 05/05/2020