NLW224(NL) | BeCommerce

Het einde van goedkope pakketjes uit China in zicht

De prijs van online aankopen bij goedkope platformen zoals AliExpress en Wish zal binnenkort aanzienlijk stijgen, stellen professor transporteconomie Roel Gevaers en professor luchtvaarteconomie Wouter Dewulf van de UAntwerpen. 

Odoo + afbeelding en tekst


De prijs van online aankopen bij goedkope platformen zoals AliExpress en Wish zal binnenkort aanzienlijk stijgen, stellen professor transporteconomie Roel Gevaers en professor luchtvaarteconomie Wouter Dewulf van de UAntwerpen. Zij hebben het in De Tijd over een "giftige cocktail" met vier ingrediënten, die mogelijk een einde maken aan de gouden tijd van dropshipping.

Twee elementen zijn rechtstreeks verbonden met (de logistieke gevolgen) van de coronapandemie, met name het grotendeels wegvallen van passagiersvluchten en de grote drukte bij Europese koerierdiensten die momenteel geen ruimte hebben voor goedkope ‘extraatjes’ uit China. Ruim de helft van alle vrachtcapaciteit komt immers van de cargoruimte in passagiersvliegtuigen, en door de sterk verminderde vluchten zijn de prijzen voor luchtpost uit China zowaar vertienvoudigd: van 0,75 naar 7,5 dollar per kilo, aldus Gevaers en Dewulf.

Eenmaal in Europa geland, kozen de Chinese platformen soms voor commerciële koeriersbedrijven als DPD en UPS als die hen een gunsttarief konden bieden: omdat een goed gevulde bestelbus altijd meer rendeert dan een halfvolle, konden de Chinezen er weleens een voordelig prijsje bedingen voor de doorgaans dure ‘last mile’.Nu e-commerce piekt door de coronacrisis en er regelmatig zelfs capaciteitsproblemen optreden, valt die piste echter weg.Bron

15 Juni 2020