Black Friday brengt online 63% meer op dan de eerste week van de solden, dat blijkt uit de BeCommerce Market Monitor
BeCommerce en de Belgian Courrier Association verwachten drukste eindejaarsseizoen ooit voor webwinkels.
Brussel, 28/10/2020 - De maand november groeit elk jaar sterker uit tot een van de belangrijkste koopmaanden van het jaar. Vorig jaar waren er zelfs voor het eerst meer online aankopen in de maand november dan in de traditionele soldenmaanden, doordat feestdagen vol superkortingen - zoals Black Friday - overwaaien uit het buitenland, zo blijkt uit de BeCommerce Market Monitor. Opvallend: niet enkel de online handel profiteert, ook de traditionele brick-and-mortarwinkels doen gouden zaken op de koopfeestdagen. Dit jaar verwacht BeCommerce bovendien dat de groei onder invloed van de coronacrisis nog groter zal zijn.
“Het koopgedrag van de Belg is enorm veranderd onder invloed van de coronacrisis: de consument heeft voorgoed zijn weg naar webwinkels gevonden”, ziet Sofie Geeroms, Managing Director van BeCommerce. “We verwachten dan ook een enorm druk najaar voor onze partners en willen zowel de consument als de webshops alvast oproepen hier rekening mee te houden: bestel op tijd en stel zeker alternatieven in voor de bezorging.”
63% meer omzet op Black Friday dan tijdens de eerste week van de solden
Afgelopen jaar werden er meer online aankopen gedaan in november in vergelijking met andere maanden van het jaar, dat blijkt uit cijfers van GfK in opdracht van BeCommerce. Vooral de groeiende populariteit van Black Friday werkt deze stijging in de hand. Afgelopen jaar kochten de Belgen die dag voor maar liefst 137,5 miljoen euro. Dat is een derde meer dan in 2018. Vooral het verschil met de eerste week van de solden is opvallend: waar in 2017 de eerste week van de solden duidelijk nog een belangrijker koopjesmoment was voor de Belgen dan Black Friday, was de omzet op Black Friday vorig jaar maar liefst 63% hoger dan tijdens de eerste week van de solden.
Niet enkel de online handel profiteert van Black Friday: twee derde van de verkoop op Black Friday gebeurt nog steeds in de traditionele winkels. Daarmee haalden de traditionele winkels een mooi resultaat van 95,3 miljoen euro naar aanleiding van Black Friday, een stijging van 21,2% ten opzichte van het jaar voordien.
"Bij BeCommerce zijn we verheugd te zien dat deze koopfeestdagen naar ons land komen om onze consumenten mee te laten proeven van superkortingen én onze winkels mee te laten profiteren van deze koopgolf”, zegt Sofie Geeroms, Managing Director van BeCommerce. “Een andere grote winnaar in dit fenomeen is natuurlijk ook de logistieke sector, die zijn business enorm ziet groeien dankzij deze koopjes. Alle pakketten die online besteld worden moeten namelijk ook tijdig aan huis bezorgd worden. Het aantal pakketten dat aan huis geleverd wordt in de voorlaatste maand van het jaar groeide daarmee maar liefst met 15 procent.”
Buitenlandse feestdagen worden shoppingtrends vol superkortingen
Black Friday is echter niet meer de enige trend die sinds kort zijn weg vindt naar de Belgische e-commerce- en retailmarkt. Waar Black Friday in zijn land van oorsprong de Verenigde Staten symbool staat voor de aftrap van de kerstaankopen de dag na Thanksgiving, is ook de Chinese feestdag Singles Day - een populaire Chinese feestdag die door vrijgezelle jongeren als protest tegen Valentijn werd opgeworpen - zijn oorsprong ontgroeid tot een dag vol superkortingen in België. Het effect op omzetcijfers was in elk geval onvoorstelbaar.
“We merken dat de winkels en online shops in België de buitenlandse trends overnemen om een antwoord te kunnen bieden op deze superkortingen”, ziet Sofie Geeroms. “Ze nemen die speciale dagen in november dan over zonder enige context, maar met koopjes, wat dus ook zorgt voor een stijging in aankopen op die dagen. De grote winnaar is de consument die zijn kerstinkopen kan doen aan superkortingen.”
“Houd als consument rekening met eindejaarsdrukte”
De logistieke providers merken door de coronacrisis dat er nu al sprake is van een piekdrukte. Op de drukste dagen was er zelfs sprake van een verdubbeling in aantal bestellingen bij webwinkels. Bovendien draaide de logistieke sector de afgelopen jaren in het najaar al op volle toeren om hoofd te kunnen bieden aan de enorme eindejaarsdrukte met superkortingen en kerstinkopen. De Belgian Courrier Association verwacht dan ook het drukste eindejaarsseizoen ooit en treft daarom ook al maandenlang voorbereidingen om de verwachte, extreme piekdrukte deze eindejaarsperiode bol te werken.
Toch roepen de partners in het belang van de sector én de consument ook op om rekening te houden met de eindejaarsdrukte: “Om de kwaliteit te kunnen garanderen en nog steeds snel en flexibel te zijn, hebben wij en vele van onze sectorgenoten tijdens de coronacrisis onze hele manier van werken omgegooid. We zorgen nog steeds dat retourneren mogelijk is en de tevredenheid van consument en zakelijke klant is heel erg hoog. We willen nu alvast de webshops oproepen om samen met ons overbelasting te proberen vermijden. Er zullen vertragingen mogelijk zijn, dus spreid je kortingsacties zodat bestellingen zo veel mogelijk gespreid kunnen worden en de consumenten ruimschoots op tijd kunnen bestellen, communiceer met de klant, communiceer over de bestelling en stel alternatieven in voor de bezorging. Ook de consument houdt best rekening met de enorme eindejaarsdrukte.”