Persbericht: BeCommerce waarschuwt voor online fraude | BeCommerce
BeCommerce waarschuwt voor online fraude

BeCommerce zet vijf tips op een rij tegen frauduleuze webshops

Brussel, 26 juli 2021 - Met een stijgend aantal Belgen die online aankopen doen, stijgen ook de cijfers voor cybercriminaliteit in België en nemen frauduleuze webshops toe in aantal. Zo blijkt uit cijfers van de FOD Financiën en DNS Belgium. Het mag dan ook niet verbazen dat de Belg bezorgd is over online bestellingen en betalingen. BeCommerce – de organisatie voor webwinkels in België - zet 5 tips op een rij waarmee je jezelf kan beschermen tegen frauduleuze webshops. 

Frauduleuze webshops nemen toe in aantal

De cybercriminaliteitscijfers in België blijven steil de hoogte in schieten. In 2019 werden 32.943 gevallen van informaticacriminaliteit geregistreerd, 29,2% méér dan in 2018. Dat blijkt uit cijfers van de FOD Financiën. Sinds de coronacrisis is bovendien ook de fraude via dropshipping vermenigvuldigd. Hoewel dropshipping een vaak gebruikt businessmodel is in het e-commerce landschap, is het ook vatbaar voor fraude. Externe leveranciers verzenden het bestelde product rechtstreeks naar de consument: hierbij kunnen ze producten op een misleidende manier voorstellen of misleidende leveringstermijnen vooropstellen. 

"Het vertrouwen in e-commerce is tijdens de coronacrisis gegroeid, maar er zijn helaas ook meer en meer klachten van consumenten over frauduleuze praktijken”, ziet Sofie Geeroms, Managing Director van BeCommerce. Zo blijkt uit cijfers van de FOD Financiën dat maar liefst 46% van de bevolking maakt zich zorgen over de veiligheid van online betalingen en een op vier bang is om de bestelde producten mogelijk niet te ontvangen. Toch zijn er enkele simpele maatregelen om jezelf te beschermen tegen frauduleuze praktijken. Het vertrouwenskeurmerk geeft je zekerheid over de veiligheid van jouw aankoop.”

Vijf tips tegen frauduleuze webwinkels

Aan de hand van één de vijf tips kan al heel makkelijk een potentieel gevaarlijke webshop worden ontmaskerd: 

  1. De veiligheid van een webpagina wordt door je browser aangegeven. Check dus zeker even de zoekbalk van de browser! Een slot voor de URL van de website, betekent dat je op een veilige website surft. Staat er in de plaats een uitroepteken, dan waarschuwt de browser expliciet dat de website niet beveiligd is. Vermijd deze websites. De kans is groot dat zulke websites virussen bevatten. Let ook op de URL wanneer je een online betaling doet. Enkel wanneer er een slotje verschijnt in de witte balk of de URL begint met ‘https//:’ is de verbinding veilig. Dat in tegenstelling tot URL’s die beginnen met ‘http//:’. Die ‘s’ staat namelijk voor ‘secure’.
  2. Let op het webadres van de pagina: frauduleurs trachten je vaak te misleiden door de schrijfwijze of domeinnaam subtiel te veranderen. Op deze manier wordt vaak via phishing paswoorden of rekeningnummers opgevraagd: altijd goed de adressen -en de wijze waarop ze gespeld zijn- nakijken van waaruit dergelijke verzoeken worden gestuurd. 
  3. Je wachtwoorden zijn de sleutels tot je persoonlijke gegevens: bescherm ze goed en zorg dat ze niet makkelijk te raden zijn. Kies voor elke webshop of elke account een ander wachtwoord en maak ze voldoende ingewikkeld. De regel is: als jij het gemakkelijk kunt onthouden, kunnen criminelen je wachtwoord gemakkelijk kraken.  
  4. Wees voorzichtig met openbare WiFi-netwerken. Die zijn niet beveiligd en dus is het heel eenvoudig voor cybercriminelen om via diezelfde internetverbinding jouw activiteiten in de gaten houden.
  5. En tot slot: kies voor webshops met een keurmerk! “Het vertrouwenskeurmerk, zoals dat van BeCommerce, blijft natuurlijk de gouden leidraad”, verduidelijkt Sofie Geeroms, Managing Director van BeCommerce. “Als de webshop een keurmerk draagt, kan je ervan uitgaan dat de winkel veilig is en de consument respecteert. Via een keurmerk kunnen consumenten dus zelf makkelijk verifiëren of een webshop veilig is of niet. De webshops die lid zijn van BeCommerce volgen de strenge Belgische en Europese wettelijke regels. In de ledenlijst van BeCommerce kan je alle webshops terugvinden met het BeCommerce Kwaliteitslabel."

 Benieuwd hoe veilig jij online shopt? Doe de test: https://www.dnsbelgium.be/nl/hoe-veilig-shop-jij-online