Persbericht: Bijna 6000 nieuwe Belgische webshops op één jaar tijd | BeCommerce

 

Bijna 6000 nieuwe Belgische webshops op één jaar tijd

Brussel, 30 augustus 2022 - Belgische ondernemers vinden steeds vaker de weg naar e-commerce. Op één jaar tijd kwamen er 5.985 nieuwe Belgische webshops bij. Dat blijkt uit onderzoek uitgevoerd door softwarebedrijf Inoopa in opdracht van BeCommerce. De meeste van de nieuwe webshops zijn winkels uit de winkelstraat die nu ook online verkopen. Vooral in de horeca is de groei opvallend. “We zien dat e-commerce nieuwe kansen biedt voor ondernemers: de verkoop kan aangevuld worden online om het de consument gemakkelijker te maken en horecabedrijven krijgen sinds corona de kans om ook online te gaan”, zegt Sofie Geeroms, Managing Director van BeCommerce.

Belgische e-commercelandschap groeit

Op één jaar tijd kwamen er 5.985 nieuwe Belgische webshops bij, een groei van 13 procent. In totaal zijn er nu 51.101 Belgische webwinkels op het wereldwijde web terug te vinden. Dat blijkt uit een onderzoek van BeCommerce, de sectororganisatie voor de e-commerce, uitgevoerd door softwarebedrijf Inoopa en in samenwerking met e-commerce-expert Damien Jacob die de data analyseerde voor BeCommerce. Uit de studie, die het Belgische e-commercelandschap in kaart brengt, blijkt ook dat 31 procent van de webshops actief in België jonger is dan vijf jaar.

De meeste van de nieuwe webshops fungeren als aanvulling van winkels op de eigen bestaande brick-and-mortar-handel. Van de groei van 13 procent, is 8 procent namelijk te danken aan bestaande winkels die een webshop gestart zijn. “Brick-and-mortar en webwinkels als rechtstreekse concurrentie zijn nu écht verleden tijd”, ziet Sofie Geeroms, Managing Director van BeCommerce. “We zien net dat de optie om zowel online als offline te verkopen nieuwe kansen biedt aan ondernemers: fysieke winkels kiezen ervoor hun verkoop aan te vullen met webwinkels en webshops openen na een aantal jaar bijvoorbeeld ook fysieke winkels. We zien ook dat e-commerce op die manier veel jonge ondernemers de kans geeft hun innovatief idee écht uit te kunnen bouwen, ook met een kleiner kapitaal.”

Grote meerderheid webshops uit Vlaanderen

Uit het onderzoek van BeCommerce blijkt verder dat Vlaanderen de sterkmaker is van e-commerce in België: 72 procent van alle webshops in België zijn van Vlaamse bodem. 

“E-commerce is meer ingeburgerd in Vlaanderen dan in Wallonië of Brussel”, aldus Sofie Geeroms. “Uit onze Market Monitor die de aankoopcijfers bij Belgische consumenten elk kwartaal meet, bleek al langer dat de Vlaming veel meer online kocht. Nu blijkt ook dat Vlaamse ondernemers op deze vraag van consumenten ingaan en meer online verkopen dan in Wallonië of Brussel. Dat komt wellicht doordat Nederlandse webshops e-commerce al snel mogelijk gemaakt hadden in Vlaanderen en de Vlaming daardoor ging verwachten dat ze online konden kopen.” 

Retail domineert e-commerce

Hoewel e-commerce veel breder gaat dan retail, wordt het tot op de dag van vandaag nog steeds gedomineerd door ‘Retail en Groothandel’. Bijna de helft (22.709) van de Belgische webshops valt onder die categorie. Verrassender is de tweede grootste categorie: horeca. Die stond vorig jaar nog maar op de vierde plaats . 

“Daar zit corona waarschijnlijk nog steeds voor iets tussen”, aldus Sofie Geeroms. “Ondernemers in de horeca hebben gezien dat mensen soms ook graag thuis van een restaurantmaaltijd genieten. Daarom blijven ze vasthouden aan een afhaal- of bezorgoptie, ook nu we terug op restaurant kunnen.”

“We zijn heel blij met deze aanzet om het Belgische e-commercelandschap voor de tweede keer in kaart te brengen. Door de evoluties te analyseren, bekomen we belangrijke inzichten over de noden van de e-commerceondernemers. Dat laat ons toe om de belangen van de sector nog beter te verdedigen”, besluit Sofie Geeroms.

Wie de gehele lijst wil raadplegen van de webshops die in België verkopen, kan dit doen via de S100 8ste editie.


Over BeCommerce

BeCommerce is de Belgische vzw die ondernemingen, actief op de Belgische markt in de digitale handel, samenbrengt. BeCommerce draagt bij tot het consumentenvertrouwen in de e-commerce door het verstrekken van een formeel vertrouwenskeurmerk aan webshops. Dankzij de certificatie, de security scans, de consumentenratings en beoordelingen van e-commercewebsites bouwt BeCommerce mee aan de groei van de sector.

BeCommerce brengt deze doelstellingen eveneens in de praktijk via bewustmakings-, informatie-, kennis- en onderzoeksprojecten en het ontwikkelen van een eigen Trustmark gedragscode. Bovendien draagt BeCommerce bij tot de creatie van een gunstig economisch en politiek klimaat voor de sector. In het bijzonder ijvert zij voor de opheffing van elke reglementaire beperking die de competitiviteit van de digitale handel met inbegrip van de verkoop op afstand en de verdere ontwikkeling ervan afremt in België.

Zij telt onder haar leden en partners voornamelijk webwinkels en bedrijven die actief zijn in de e-commerce sector en de verkoop op afstand, alsmede bedrijven die diensten leveren in de logistiek, betaling en IT.

Over Inoopa en de methodologie 

Inoopa S.A. is een Belgisch bedrijf uit Luik dat in maart 2016 is opgericht door Jean-Pol Boone en Jean-Noël Chamart. Met de echt unieke tool kunnen automatische rapporten aangemaakt worden waarmee men kan weten of een bedrijf er belang bij heeft om met e-commerce te beginnen, terwijl ook concrete pistes voorgeschoteld worden om de digitale overstap te maken. Van winkelier tot grote KMO, met Inoopa kan men de slaagkansen van elke business in de e-commerce beoordelen, en geval per geval legt de tool uit hoe men waarde kan genereren. Inoopi stoelt op een geavanceerd algoritme, gebaseerd op statistische gegevens afkomstig van 2000 bronnen (Ipsos, Forrester, GfK, NIelsen, enz.).

Voor dit onderzoek gebruikt Inoopa een AI-model dat detecteert of bedrijven een sales platform op de website hebben staan via keyword-analyse, data science modeling en machine learning. De geschatte gemiste Belgische webwinkels door Inoopa's technologie, gebaseerd op websites die niet genoeg informatie tonen om gematcht te worden met bedrijven is >9%. in dit onderzoek wordt e-commerce gemeten aan de hand van online bestellingen conform de definitie van Eurostat.