Persbericht: Online aankopen met helft gestegen, maar reissector nog niet terug op gang getrokken
Belg spendeert aan fashion, elektronica en spelamusement in plaats van reizen, zo blijkt uit de BeCommerce Market Monitor
Brussel, 17 juni 2021 - De online reissector haalde het eerste kwartaal van 2021 minder dan de helft inkomsten ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, toen de eerste klappen van de coronacrisis ook al voelbaar waren in de sector. Dat blijkt uit de Market Monitor van BeCommerce. Desondanks spendeerde de Belg in totaal opnieuw meer geld online, goed voor een totaal van 2,84 miljard euro op drie maanden tijd. Drie categorieën vallen daarbij op als grote groeiers: fashion, elektronica en spelamusement. “Ondanks de heropening van talloze winkels tijdens het eerste kwartaal zijn consumenten massaal online blijven kopen, ook voor kleinere bedragen en aankopen. E-Commerce is geen tijdelijk koopfenomeen”, ziet Sofie Geeroms, Managing Director van BeCommerce. “Waar de Belg in dezelfde periode vorig jaar 28 miljoen online aankopen deed, is dat nu met de helft gestegen naar 41,9 miljoen aankopen.”
Reis- en eventsector nog niet opnieuw op gang getrokken
De coronacrisis heeft een enorme impact gehad op de online reis- en evenementensector en heeft die tot op heden nog steeds. Zo is de totale online reissector in het eerste kwartaal van 2021 met 61,5% gekrompen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. En ook de online aankopen van tickets en evenementen halveerden. Dat blijkt uit de BeCommerce Market Monitor. Opvallend is ook dat de consument aankopen van reizen terug vaker offline doet ten opzichte van voor de coronacrisis: nood aan op maat verkregen advies in verband met corona zoals wat de veilige bestemmingen en reisroutes zijn, ligt hier zeker aan de basis.
“De reis- en evenementensector zal in het tweede en derde kwartaal van dit jaar wellicht wel zijn heropleving kennen”, ziet Sofie Geeroms, Managing Director van BeCommerce. “Het reisverbod is sinds 10 april stopgezet en ook in de entertainmentsector beginnen eerste evenementen vorm te krijgen. Denk maar aan de Proximus Pop-Up arena in Middelkerke in samenwerking met de Sportpaleisgroep dat van start gegaan is half juni. Ook de ticketverkoop voor Pukkelpop 2021 is al gestart. Bovendien loopt ook de Belgische vaccinatiestrategie goed en lijkt daardoor de wereld na corona eindelijk vorm te krijgen. Daar horen reizen en evenementen natuurlijk bij! Bij BeCommerce verwachten we daarom zelfs een inhaalmoment waarin mensen volop zullen reizen.”
Belg geeft meer uit aan fashion, elektronica en spelamusement
Tijdens de coronacrisis zijn de Belgische online shoppers voornamelijk meer kleding en schoenen online gaan kopen ten opzichte van fysieke winkels, zo blijkt uit de BeCommerce Market Monitor. Zeven op tien shoppers rapporteert meer kleding en schoenen online te hebben gekocht. De fashion-industrie was in het eerste kwartaal van 2021 dan ook goed voor een totaal van 639 duizend euro. De absolute koploper in online aankopen dit kwartaal was echter spelamusement. Een vierde van het totale aantal online aankopen gebeurde binnen de gaming en gambling-categorie. Maar liefst 9,6 miljoen gaming- en gambling-aankopen werden gedaan in het eerste kwartaal van dit jaar. Bovendien werden acht op tien speelgoedartikelen online aangekocht.
“Naast speelgoed en fashion, vallen ook de elektronische producten op als topcategorie”, ziet Sofie Geeroms. “Een vierde van de respondenten van het BeCommerce marktonderzoek gaf aan meer elektronische producten online te kopen dan voor de coronacrisis. Het consumentenvertrouwen om dure, breekbare producten te kopen is in de coronacrisis duidelijk versterkt. Bovendien valt consumenten ook het gemak op van thuislevering.”
Coronacrisis beïnvloedt gebruik van kredietkaart
De opvallendste verschuivingen in de Payment Monitor van BeCommerce zijn te vinden in het gebruik van de kredietkaart. Het gebruik van de kredietkaart daalde met vijf procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dat de reissector - waar er gebruikelijk hogere bedragen worden gespendeerd via kredietkaart – nog niet op gang is gekomen, biedt hier zeker een verklaring voor. Toch blijft de kredietkaart op de tweede plaats van betaalmiddelen prijken. Het meest gebruikte betaalmiddel blijft ook dit eerste kwartaal Bancontact online. 59% van de aankopen gebeurde via deze weg. De top drie wordt vervolledigd met PayPal, goed voor een derde van de online aankopen.
Smartphone wordt steeds populairder voor online aankopen
Het afgelopen jaar won de smartphone opnieuw aan populariteit voor online aankopen: 37 procent van de online aankopen gebeurde het afgelopen jaar met de smartphone. Toch blijft de laptop het apparaat bij uitstek om online aankopen te doen. Met 52% van de online aankopen, blijft het toestel het meest gebruikte betaalmiddel online. Uit de Payment Monitor blijkt bovendien dat de laptop gebruikt wordt voor aankopen van hogere bedragen dan de smartphone.
Over de BeCommerce Market Monitor
In de BeCommerce Market Monitor wordt de totale Belgische e-commerce consumentenmarkt in kaart gebracht. Het rapport is gebaseerd op een unieke combinatie van verschillende databronnen: continue consumenten datatracking, aangevuld met continue Retail panels en additioneel consumentenonderzoek onder 4000 consumenten per kwartaal. Binnen de definitie van de totale online-markt zijn alle persoonlijke en huishoudelijke consumentenaankopen inbegrepen, exclusief online gaming en online gambling. Bestelde artikelen die zijn geretourneerd en uiteindelijk dus niet zijn aangeschaft, vallen ook buiten deze rapportage. Aan de hand van de 18 vastgestelde marktsegmenten wordt een onderscheid gemaakt tussen producten en diensten.
B2C aankopen van producten en diensten worden gedekt in de BeCommerce Market Monitor, ongeacht waar het product of de dienst gekocht wordt: thuis, op het werk, onderweg, in de winkelstraat of in de winkel (online instore via een tablet of zuil). De cijfers zijn inclusief btw.
BeCommerce is de opdrachtgever van dit grootschalig onderzoek. De BeCommerce Market Monitor wordt mogelijk gemaakt mede dankzij Bpost, Adyen PostNL & Nationale Loterij Google en uitgevoerd door GfK.
Sophie Vervynckt
FINN
becommerce@finn.agency
+32 474 12 82 60
Sofie Geeroms
Managing Director BeCommerce
info@becommerce.be
+32 2 588 18 88